Sportsko penjanje

Sportsko penjanje

Outwardb Dive - Programi za individualce, S terena Komentirajte

Vertikalno iskustveno učenje

Među raznolikim aktivnostima u prirodi kojima se Hrvatska škola Outward Bound služi, ne bi li kroz iskustveno učenje prenijela nova znanja, vještine te podigla samosvijest polaznika o vlastitim sposobnostima – nalazi se i sportsko penjanje. Sportsko penjanje razlikuje se od običnog ili klasičnog penjanja po stijenama po tome što se ne koristi klasična alpinistička oprema za napredovanje, već samo ona koja bi spriječila eventualne padove. Također, kod sportskog penjanja unaprijed su postavljene fiksne točke osloništa te se nalaze na kraćim razmacima, čime se postiže veća sigurnost.

Domišljatost penjača i imena sportskih smjerova

Zanimljivost kod sportskog penjanja je što su svaki penjački smjer ima svoje ime, a dodjeljuje mu ga penjač koji ga je prvi prošao (potrebno je napomenuti da postoji i više ljestvica ocjenjivanja koje se razlikuju po skali). On mu također daje i ocjenu težine, koja se može naći u penjačkoj bazi podataka (digitalnoj ili papirnatoj). Kakvu maštu i smisao za humor imaju slobodni penjači, slobodno provjerite sami.

Sportsko penjanje oprema i sigurnost

Sigurnost – najvažnija komponenta Outward Bound programa

Sigurnost je na prvom mjestu prilikom naših programa i svaki je polaznik, tj. penjač osiguranim svim standardnim mjerama osiguranja koje se koriste u sportskom penjanju.

Ovo je jedna od aktivnosti koja je je većini polaznika nepoznata i predstavlja pravi skok u nepoznato i, naizgled, opasno. Upravo u takvim slučajevima, kad su pred nama novi izazovi i nepoznate situacije, otvaramo um za učenje novih potrebnih znanja i spoznajemo svoje prave mogućnosti.

Slobodno penjanje u Lici

U blizini našeg edukacijskog centra u Velikom Žitniku, kraj Oteša i na području Kuka Čeline, te usred nedirnute prirode ličkih planina, nalazi se stijena za sportsko penjanje. Stijena ima 15 smjerova sportskog penjanja, što pruža više nego dovoljno opcija za nove i neiskusne penjače te za one koji žele izazvati svoje dosad stečene vještine.

Penjanje lika

Pobijedi strah i proširi svoje granice

Kao i u ostalim Outward Bound aktivnostima, kroz slobodno penjanje pokazati ćemo Vam da su Vaše granice mnogo dalje nego što sami mislite i da možete ostvariti naizgled nemoguće!

Izazovite sebe i pobijedite vlastiti strah! Garantiram da ćete s novootkrivenim sposobnostima ostvariti mnogobrojne nove mogućnosti u ostalim poljima Vašeg života.

Još bi vas moglo zanimati

Podijelite članak s prijateljima!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *