Školski izleti
iskustvenog učenja u prirodi

Outward Bound programi potaknut će vaše učenike da na aktivan način nauče više o sebi i svijetu koji ih okružuje. Priroda je naša učionica u kojoj mladi otkrivaju da mogu puno više nego što misle da mogu.
 

Što je Outward Bound?

1. Metoda iskustvenog učenja u prirodi

Outward Bound program primjena je doživljajne pedagogije u prirodi. Učenjem kroz iskustvo i refleksijskim razgovorima, polaznici uče za život. Kroz izazovne aktivnosti u poticajnom okruženju, program razvija socijalne i emocionalne vještine te ekološku svijest mladih.

Na svim višednevnim programima, učenici odlaze na ekspediciju na kojoj se orijentiraju pomoću kompasa i karte. Tijekom ekspedicije polaznici samostalno podižu kamp, kuhaju na vatri i spavaju u šatorima ili bivcima. Moguće dodatne aktivnosti su poligoni niske i visoke užadi, sportsko penjanje i spuštanje po stijeni, špiljarenje i gradnja splavi.

OBC Iskustveno učenje

2. Instruktori

Outward Bound instruktori profesionalci su u svom radu. Osim što su iskusni u boravku u prirodi i u tome uživaju, oni su tu da grupi postave prave izazove. Pružaju im potporu u pronalasku vlastitih rješenja i prepoznavanju onoga što su naučili. Uz poticajna pitanja instruktora i otvorenu atmosferu, učenici samostalno izvlače zaključke i dolaze do spoznaja koje mogu primijeniti u svakodnevnom životu.

Cjelodnevna briga instruktora o sigurnosti grupe tijekom programa.

Instruktori
Instruktori
Image
Instruktori 4

3. Organizacija

U fazi organizacije programa pobrinut ćemo se da vama, učenicima i roditeljima pružimo sve potrebne informacije i dobro vas pripremimo. Sudjelovat ćemo na roditeljskom sastanku i pripremnom sastanku s učenicima kako bismo odgovorili na sva vaša pitanja.

Prije dolaska na program, svi sudionici će popuniti detaljni prijavni obrazac, kako bi naši instruktori na vrijeme dobili sve potrebne informacije.

U organizaciju svakog programa uključen je prijevoz autobusom do lokacije te najam opreme za boravak u prirodi.

Image

4. Lokacija

Programe održavamo u Outward Bound edukacijskom centru u Velikom Žitniku, malom selu blizu Gospića u srcu Like.

Centar nudi smještaj hostelskog tipa, s muškom i ženskom spavaonicom i kupaonama, kuhinjom i zajedničkom prostorijom za aktivnosti i obroke.

Budući da je ekspedicija ključna aktivnost programa, učenici barem jednu noć spavaju na otvorenom u šatorima ili bivcima.

OBC Lokacija

5. Sigurnost

Sigurnost polaznika i osoblja naš je prioritet kod izvođenja programa. Za to je odgovoran naš Odbor za sigurnost koji donosi standardne operativne procedure koje slijedi svo osoblje na programu.

Tijekom programa, za sigurnost su odgovorni instruktori koji prate grupu te logističar koji pruža podršku u obliku dostavljanja vode i dodatnih namirnica u kamp.

Pročitajte više od tome kako funkcionira sigurnosni sustav u Outward Boundu!

Image

Najčešća pitanja