Sportsko penjanje - izazov za tijelo i um

Sportsko penjanje – izazov za tijelo i um

Tamara Lipnjak /
20/04/2021 /
 • Mladi
  /
 • Novosti
  /

Jesi li ikada probao sportsko penjanje?

Iako će ovu aktivnost mnogi nazvati ekstremnim sportom, ako pogledaš djecu koja se penju na drvo u parku ili pak na umjetnu stijenu u dvorani, uvidjet ćeš da je penjanje ljudima potpuno priroda i intuitivna aktivnost.

Kao ljudska vrsta oduvijek smo voljeli istraživati nepoznate krajeve, pomicati granice poznatog i mogućeg, pobjeđivati same sebe. Sportsko penjanje nastalo je upravo iz poriva za osvajanjem alpskih a zatim i svjetskih vrhunaca, ali i probijanjem vlastitih granica.

Danas je penjanje popularna sportska aktivnost kojom se mogu baviti svi – djeca, mladi, odrasli, pa i oni starije dobi. Osim što je iznimno zabavna, donosi i brojne dobrobiti za tijelo i duh te razvija vještine korisne i izvan sportske dvorane. Pruža ti užitak pokreta, osjećaj rizika, nalet adrenalina te ponos nakon svakog uspješnog uspona.

Sportsko penjanje

Ako nisi znao, Hrvatska je zemlja s brojnim uređenim sportskim penjalištima na spektakularnim prirodnim lokacijama, često u blizini morske obale. Naš Nacionalni park Paklenica poznata je meka sportskih penjača iz cijele Europe.

U ovom blogu odlučili smo ti približiti ovu uzbudljivu aktivnost i odgovoriti na najbitnija pitanja prije nego odlučiš isprobati je s nama. Saznaj:

Što je sportsko penjanje

Bit ćemo iskreni – puno ljudi će sportsko penjanje lako zamijeniti s alpinizmom ili čak planinarenjem. Prije nego što idemo u detalje, moramo razjasniti o čemu se zapravo radi u ovoj aktivnosti.

Sportsko penjanje - izazov za tijelo i um

U planinarenju se koristimo uglavnom nogama, i iako teren može biti strm, obično ne zahtijeva  tehničku opremu za osiguranje. Kod penjanja u vertikalnoj stijeni koristimo i ruke i noge za napredovanje te penjačku opremu za sprečavanje ozljeda kod pada.

Za razliku od alpinizma, u sportskom penjanju ne koristimo opremu kako bismo si pomogli u napredovanju u stijeni, već isključivo vlastito tijelo, snagu, koordinaciju i tehniku pokreta. U sportskom je penjanju također velik naglasak na sigurnosti penjača i prevenciji ozljeda u slučaju pada. Iz tog razloga, uređene stijene za sportsko penjanja imaju unaprijed postavljena fiksna međuosiguranja i sidrište na vrhu koja se redovito provjeravaju.

Penjanje se može vježbati na umjetnoj stijeni u dvorani, ali poseban je užitak penjati se na otvorenom, na prirodnoj stijeni. Na mnogim Outward Bound programima, penjanje i spuštanje na stijeni su važan dio ekspedicije i aktivnost u prirodi koja će ti oduzeti dah!

Tko zna, možda će ti se toliko svidjeti da ćeš nakon programa odlučiti upisati tečaj penjanja kao i mnogi polaznici do sada!

Sportsko penjanje - izazov za tijelo i um

Koje su prednosti sportskog penjanja

Iako se redovito održavaju natjecanja u sportskom penjanju, užitak ove individualne discipline je prije svega u pomicanju vlastitih granica i natjecanju sa samim sobom. Penjanjem razvijaš snagu, izdržljivost, balans i fokus – onaj fizički i mentalni.

Pritom pomnim promatranjem svog tijela i unutarnjih procesa možeš primijetiti koliko je faktora koje utječu na tvoju izvedbu – od prehrane, naspavanosti, emocionalnog stanja tog dana, osjećaja samopouzdanja i povjerenja u osiguravatelja.

Što je ono što ljude toliko privlači k penjanju?

Meditacija u pokretu

Baš poput joge, mnogi koji se bave ovim sportom nazvat će ga meditacijom u pokretu. Naime, savladavanje teških detalja na stijeni visokoj i do 30 metara zahtijeva golemu razinu fokusiranosti i koncentracije. Dok pokušavaš balansirati tijelo na tri fiksne točke na stijeni postaješ svjestan svog daha i kako je on povezan sa snagom pokreta.

U penjanju smo prisiljeni biti potpuno prisutni u sadašnjem trenutku – jedini zadatak je pronaći sljedeće hvatište za ruku ili nogu i pritom ne izgubiti balans. I tako sve do vrha.

Sportsko penjanje - izazov za tijelo i um

Sigurnost i osiguravanje u sportskom penjanju

Jedna od glavnih karakteristika sportskog penjanja koja ovu disciplinu i razlikuje tehničkog penjanja je da je sigurnost penjača od ozljede ili fatalnog pada u potpunosti minimizirana. Uređene stijene za sportsko penjanja imaju fiksne elemente za osiguranje, tzv. spitove i sidrišta na vrhu pomoću kojih se spustiš na zemlju.

Dok su u stijeni, penjači su osigurani pomoću dinamičkog užeta koje je navezano na penjački pojas. Radi se o rastezljivom užetu koje u slučaju naglog pada amortizira silu koja se penjačkim pojasom prenosi na kralježnicu. Uže se navezuje na pojas čvorom zvan osmica s uplitanjem.

Kako napreduje, penjač u među-osiguranja ukopčava komplete i u njih vlastito uže. Na taj način smanjuje duljinu pada i mogućnost ozljede. Za vježbu se može penjati i osiguran užetom koje je netko unaprijed već postavio u sidrište na vrhu smjera. Ovakvo tzv. top-rope penjanje možeš isprobati i na Outward Bound programu.

Sportsko penjanje - izazov za tijelo i um

Sigurnost naših polaznika je uvijek na prvom mjestu, zato će ti instruktori na programu detaljno objasniti kako se ponašati blizu stijene, kako pravilno osiguravati i kako se penjati. Tijekom cijele aktivnost bit će prisutni i nadzirati polaznike, ali ne zaboravi da ćete samostalno osiguravati jedni druge i penjati!

Oprema za penjanje

Što će ti sve trebati za penjanje na stijeni?

Dobra vijest je da za penjanje nije potrebna nikakva posebna odjeća – dovoljno je da bude udobna i dopušta slobodno i neometano kretanje.

Međutim, za ovu aktivnost je potrebna posebna oprema koja ti olakšava penjanje i štiti te od ozljeda u slučaju pada.

Penjačice

Penjačice su posebne cipele koje svojim oblikom i gumenim potplatom omogućuju maksimalno prianjanje na stijenu. Trenjem koje se stvara između gume na prstima i stijene moguće je osloniti se i na vrlo male udubine i tako napredovati.

Sportsko penjanje - izazov za tijelo i um

Penjački pojas

Penjački pojas je vrlo praktičan komad opreme jer se može koristiti za razne aktivnosti u prirodi – sportsko penjanje, prolaženje via ferratama, alpinizam, speleologiju, itd. Kod odabira pojasa najvažnije je da bude udoban i lagan.

Kaciga

Kaciga je u penjanju na prirodnoj stijeni dio obavezne osobne opreme i za penjača i za osiguravatelja. Kaciga štiti glavu od udarca o stijenu u slučaju nezgodnog pada. Međutim, treba je nositi i osiguravatelj, budući da se uvijek mogu odroniti manji kamenčići koji kod pada s velike visini mogu uzrokovati ozljede.

Sportsko penjanje - izazov za tijelo i um

Uže, kompleti i spravica za osiguravanje

Za osiguravanje penjača koristimo dinamičko uže, obično duljine od 60 do 80 metara. Uže penjač navezuje sigurnosnim čvorom na vlastiti pojas, a osiguravatelj ga stavlja u spravicu. Spravica za osiguravanje preuzima težinu penjača, a neke vrste spravica i automatski blokiraju uže u slučaju pada.

Kompleti koji se sastoje od dva karabinera povezana kratkom gurtnom služe kao među-osiguranja do vrha.

Vrećica za magnezij i magnezij

U sportskom penjanju kao i u drugim sportovima koristimo magnezij kako bismo osušili ruke i poboljšali prianjanje i trenje prstiju o stijenu. Magnezij u kocki ili prahu drži se u vrećici za magnezij koju penjač nosi oko struka dok se penje i može lako poseći za njime.

Koja mi oprema treba za OB program?

Možda se pitaš gdje nabaviti sve ove stvari i trebaš li ih imati za sudjelovanje u Outward Bound programu.

Dobra vijest je da, ako želiš isprobati penjanje po prvi put, ne moraš kupiti svu opremu, već je možeš posuditi u većini dvorana za penjanje. I na Outward Bound programu mi osiguravamo najam sve opreme bez dodatnog troška za sudionike. Našu opremu redovito provjeravamo, sigurno skladištimo i po potrebi zamjenjujemo i dopunjavamo novom.

Sportsko penjanje - izazov za tijelo i um

Tehnika penjanja

Tehniku penjanja najbolje ćeš naučiti vježbom i iskustvom te promatranjem iskusnijih penjača. Zato ćemo ovdje napomenuti samo dva najvažnija pravila:

Penje se nogama, ne rukama

Greška koju mnogi penjači početnici čine je da se kod penjanja oslanjaju većim dijelom tijela na snagu ruku i zato se brzo umaraju. Mišići nogu su puno veći i snažniji od onih na rukama i naviknuti su nositi našu punu težinu.

Koristeći prije svega noge čuvat čuvati ćeš snagu i biti izdržljiviji. Ruke su primarno tu da ih koristiš za balansiranje.

Pravilo 3 čvrste točke

S nogama i rukama na stijeni ostvarujemo kontakt na četiri čvrste točke. Kako kod napredovanja ne bi izgubio balans, uvijek trebaš održati kontakt na barem tri točke na stijeni. Na taj način možeš sigurno tražiti sljedeći hvat za ruku ili oslonac za nogu.

Koje sve vrste penjanja postoje?

Kao što znaš, sportsko penjanje nije jedina vrsta penjanja.

Kako se još može penjati?

Slobodno vs. tehničko penjanje

Sportsko ili slobodno penjanje nastalo je iz alpinizma, tj. tehničkog penjanja čiji je cilj osvojiti vrh. Pritom je dopušteno koristiti svu dostupnu opremu, ali je ona zbog mogućnosti transporta obično ograničena. Sve do 60.-ih godina prošlog stoljeća, gotovo svo penjanje bilo je tehničko, odnosno uz korištenje pomagala za napredovanje u stijeni. S razvojem sve bolje opreme, danas je moguće sve više smjerova popeti i bez pomagala te se penjači sve više okreću slobodnom načinu penjanja.

U sportskom penjanju, cilj je savladati što teži detalj u stijeni. Sama duljina smjera, odnosno visina stijene je pritom manje važna. Kratki sportski smjer obično je visok između 10 i 30 metara, iznimno i do 40 metara.

Sportsko penjanje - izazov za tijelo i um

Bouldering je pod-disciplina sportskog penjanja kod koje se penje do 3 metra visine i bez užeta, a pad ublažuje strunjača ispod stijene. U boulderingu se radi o usavršavanju tehnike penjanja i savladavanju dva do tri teška detalja odnosno pokreta.

Dugi smjerovi (Big Wall Climbing) penju se u nekoliko uzastopnih dužina užeta i mogu biti prethodno opremljeni fiksnim međuosiguranjima. Najpoznatija lokacija za to je Anića kuk u NP Paklenici, visok čak 350 metara koji se penje u 12 do 14 dužina užeta.

Još jedan spektakularan način penjanja je Deep Water Solo – penjanje bez osiguranja na stijeni iznad vode koja je dovoljno duboka da se može sigurno odskočiti na kraju smjera ili u slučaju pada.

Prirodna vs. umjetna stijena

Penjati se može na prirodnoj stijeni, koja će u slučaju sportskog penjanja uvijek biti unaprijed opremljena fiksnim među-osiguranjima, tzv. spitovima u stijeni koja penjač može koristiti kako bi skratio pad. Međutim, u sportskom penjanju, kao hvatišta za ruke i noge za napredovanje u stijeni koriste se isključivo prirodni elementi.

Slobodno penjanje izvodi se isključivo na suhoj stijeni, dok je za penjanje u ledu ili tzv. dry tooling potrebna dodatna tehnička oprema.

Umjetne stijene za boulder ili kratke sportske smjerove mogu biti postavljene na otvorenom, a postoje i mnoge dvorane za penjanje diljem Hrvatske u kojima se možeš baviti penjanjem tijekom cijele godine. Umjetne stijene su opremljene hvatištima za ruke i noge različitih veličina i oblika. Hvatišta se mogu skidati i ponovo pričvršćivati u novoj kombinaciji na stijenu i na taj način predstavljaju redovito novi izazov za penjače.

Ako dolaziš na OB program u Veliki Žitnik, penjat ćeš se na sportskom penjalištu Čelina ispod Oteša na prirodnoj stijeni. Na OB programima u Slavoniji, u Cerničkoj Šagovini, penjemo se na umjetnoj stijeni na otvorenom.

Sportsko penjanje - izazov za tijelo i um

Sportsko penjanje kao aktivnost iskustvenog učenja

Budući da je doživljajna pedagogija usmjerena na učenje za život – tj. učenje određenih vještina i stavova kroz vlastiti doživljaj i prenošenje tih spoznaja u druge situacije, legitimno je pitati se:

Zašto koristimo sportsko penjanje na stijeni na programu iskustvenog učenja u prirodi?

Penjanje je aktivnost u prirodi koja angažira um, tijelo i emocije i potiče na napor i vježbu svih ovih elemenata. Osim toga se radi o aktivnosti u paru koja iziskuje ne samo razvoj osobnih, već i socijalnih vještina. Također, kao i kod drugih aktivnosti u prirodi, pruža užitak boravka na zraku i iskustvo povezanosti čovjeka i njegovog tijela i prirode putem novog oblika kretanja.

Koje se sve spoznaje i prenosive vještine mogu steći putem sportskog penjanja?

Izdvojili smo nekoliko najvažnijih:

Komunikacija

Komunikacija između penjača i osiguravatelja mora biti efikasna – brzo ćeš to uvidjeti kada se nađeš u nelagodnoj situaciji u stijeni u kojoj osjećaš da bi mogao pasti i želiš da pad bude što kraći i blaži.

Penjač mora jasnim uputama dati do znanja osiguravatelju što radi – penje li dalje, želi li sjesti i odmoriti se ili se pak spustiti na zemlju – posebno kada se nalazi na visini na kojoj ga osiguravatelj ne vidi dobro. Također je važno da dobije povratnu informaciju da ga je partner dobro čuo, razumio i napravio odgovarajući potez prije nego što nastavi.

Iz iskustva penjanja na stijeni vrlo je lako razumjeti koliko je važno slati sažete i nedvosmislene  poruke kako bi se postiglo međusobno razumijevanje i povjerenje.

Sportsko penjanje - izazov za tijelo i um

Granice su najčešće zamišljene

Penjanje je izvrsna aktivnost pomoću koje se fiksni način razmišljanja može preoblikovati u način razmišljanja otvoren rastu.

Stijena koja se na prvi pogled čini strma i potpuno glatka svakim korakom postaje sve pitomija. Male pukotine za ruke i noge pružaju puno bolji oslonac nego što očekuješ. Sa svakim pomakom prema gore pojavljuju se nova hvatišta. Samo je važno ne ostati dugo na istom mjestu.

Hrabrost je nadilaženje straha

Hrabrost nije izostanak straha, već suočavanje s istim. Strah od visine potpuno je legitiman strah koji većina ljudi osjeća, pa i onih koji se redovito penju.

Suočavanje s tim strahom i suprotstavljanje gravitaciji pokazat će ti da su tvoje granice često mentalne, a ne fizičke. A njih se puno brže može pomaknuti. U stijeni ćeš brzo razumjeti da tvoje tijelo ima puno veću snagu i izdržljivost nego što misliš i da se možeš na njega osloniti.

Fokus i usklađenost uma i tijela

Često nas svakodnevica i naši distraktori – prije svega zasloni – odvlače iz prisutnosti u sadašnjem trenutku i povezanosti s vlastitim tijelom. Fokus nam je raspršen, a koncentraciju na određeni zadatak je teško zadržati dulje od nekoliko trenutaka.

U penjanju je fokusiranost jedini mogući način napredovanja. Izazov ove aktivnosti je toliko visok i situacija dok stojiš na vršcima prstiju u okomitoj stijeni toliko nesvakodnevna  da si um u tom trenutku ne dopušta odlutati.

Izdržljivost, upornost i otpornost

Sportsko penjanje je disciplina koja zahtijeva fizičku i mentalnu snagu i izdržljivost. Osim što se mnogi ljudi kod penjanja moraju suočiti s vlastitim strahom od visine ili pada, napredovanje u teškom smjeru u stijeni često zahtijeva upornost i mnogo pokušaja kako bi se uspješno došlo do vrha.

Upornost i otpornost na neuspjeh, frustraciju i stres vrline su koje te čine jačim i u svakodnevnom životu.

Zaključak

Kao i druge aktivnosti u prirodi s kojima ćeš se susresti na Outward Bound programu, i sportsko penjanje je izazovna aktivnost iz koje možeš naučiti puno o sebi, o povjerenju prema drugima, komunikaciji, ustrajnosti i hrabrosti.

Osim fizičkog izazova koji zahtijeva balans, snagu i preciznost u pokretu, penjanjem vježbaš i svoju mentalnu snagu, koncentraciju i upornost. Svakim novim pokretom koji ti pomaže doći do cilja uviđaš da uvijek postoji izlaz iz naizgled bezizlazne situacije. A to daje samopouzdanje.

Sportsko penjanje - izazov za tijelo i um

Ne moramo napominjati koliko je cjelodnevni boravak na zraku i osjećaj povezanosti s prirodnim okolišem koji nam penjanje na otvorenom pruža blagotvoran. Na stijeni ćeš život sagledati iz potpuno nove perspektive.

Možda će ti baš ova aktivnost pomoći da pomakneš svoje granice i otkriješ da možeš puno više nego što misliš da možeš!

Sviđa vam se? Podijelite s prijateljima!

Odgovori

 1. Pozdrav, pročitao sam Vaš blog i zainteresiran sam za slobodno penjanje. Dosad sam se penjao po umjetnoj stjeni u zatvorenom, ali svakako bih volio pokušati i na otvorenom. Iz Virovitice sam pa mi je Veliki Žitnik malo daleko, ali rado bih došao do Cerničke Šagovine pa biste li mi mogli javiti kada ćete imati sljedeći program tamo?
  Hvala i lijep pozdrav!

  1. Nažalost, programe više ne provodimo u Cerničkoj Šagovini, samo u Velikom Žitniku.