Škola u prirodi

Škola u prirodi

Outwardb Programi Komentirajte

Hrvatska škola Outward Bound u pravom smislu riječi škola u prirodi – neprofitna i nevladina organizacija koja se bavim iskustvenim učenjem kroz razne outdoor aktivnosti.

Drugačiji vid škole od one u učionici – škola u prirodi pruža polaznicima mogućnost širenja pogleda i razvoja njihovih punih potencijala. Pred polaznike su postavljeni izazovi na fizičkom i mentalnom nivou, zbog čega program završavaju jači i spremniji za životne izazove pred njim. Pažljivo osmišljeni boravak u prirodi te razne igre i aktivnosti osnažuju karakter polaznika, potiču razvijanje vještina za ophođenje s ljudima (tzv. eng. leadership skills). Ojačani novim iskustvom i vještinama (ne samo onima za boravak u prirodi) te dobivenim osjećajem za avanturu, polaznici su ohrabreni suočiti se s bilokakvim novim izazovima koji su postavljeni pred njih.

Zašto škola u prirodi?

Outward Bound programi naizgled liče na tipičan ljetni kamp, no ono po čemu su naši programi posebni je osvrt na proživljeno iskustvo, vođen od strane iskusnih i certificiranih trenera.

Outward Bound škola u prirodi je daleko od uobičajenog školskog načina rada (a nije ni tipičan ljetni kamp) te se proces učenja odvija većinom kroz razne igre, osmišljene za ostvarivanje specifičnih ciljeva kod polaznika. Neki od tih ciljeva su osvještavanje vlastitih potencijala i pravih mogućnosti, bolje spremnost i bolje funkcioniranje u timskom radu, otvorenost i hrabrost suočavanja s novim izazovima i nepredvidivim situacijama. Iako se uči i o tehnikama preživljavanja u prirodi, fokus je na radu u timu i vođenju tima – važne vještine za svakodnevni osobni i poslovni svijet.

Najvažnija je dobra volja i spremnost na izazove

Da bi uspješno položili sve predmete u Outward Bound školi u prirodi, potrebno je imati povjerenja u sebe i druge, biti fizički zdrav i spreman na cjelodnevnu aktivnost, ustrajati u namjeri ostvarivanja cilja, imati inicijativu te suosjećanje za druge. To su ujedno i vrijednosti koje Outward Bound promiče s posebnim naglaskom.

Tipičan dan i suživot s drugima i prirodom

Tipičan dan u Outward Bound školi u prirodi sadrži vlastito pripremanje hrane za sebe i za druge, učenje novih vještina te njihovu primjenu u raznim novim izazovima, dijeljenje doživljaja i iskustva s drugima kroz raznolike osvrte te… odmor i počinak pod magičnim zvjezdanim nebom.

Životna Škola u prirodiŽivot u maloj zajednici je izazov za svakoga. Kad se ta zajednica nalazi u prirodi, dobivamo životnu pustolovinu. No, rezultat uspješnog pohađanja naše „škole u prirodi“ su cijeloživotna prijateljstva i sjećanja. Naravno da će svatko pristupiti programu s različitom dozom entuzijazma, znanja te očekivanja pa će ponekad doći i do nesuglasica u grupi. Naučiti izgladiti i pomiriti razlike među nama jedno je od važnih životnih vještina, a u Outward Bound životnoj školi u prirodi tu vještinu morati ćete savladati kako bi zajednički mogli donijeti važne odluke za cijelu grupu.

Svatko u grupi pomaže oko slaganja, čišćenja i održavanja kampa te spremanja hrane. Mislite da je hrana pripremljena u jednostavnosti prirodnih okolnosti neukusna? Vjerujte nam, kroz cjelodnevne aktivnosti i boravak u prirodi potrošiti će priličnu količinu energije, a glad je najbolji začin svakog jela!

Da bi i polaznicima i instruktorima bilo lakše na programu, posebno je važno unaprijed, na stranicama škole, odabrati prijavnicu za odabrani program te u njoj navesti sve moguće posebne zahtjeve i alergije koje polaznici imaju!

Kako nam priroda ne pruža baš sve pogodnosti moderne kupaonice, potrebno je pripremiti se i na neke druge uvjete prilikom održavanja važne osobne higijene. No, sve detalje čuti ćete od vaših instruktora te se bez problema „vratiti prirodnom načinu života“!

Sigurnost na prvom mjestu, pogotovo u prirodi

Članova naše ekipe je na terenu uvijek u priličnom broju naspram polaznika, ne bi li zadržali visoki nivo sigurnosti i brzine moguće reakcije.

SigurnostJezgra učenja u Outward Bound metodi je provođenje naučenog kroz praktične vještine. Višednevni programi završavaju ekspedicijom na kojoj polaznici, uz korištenje novog naučenih vještina i spoznaja o sebi, provode i tzv. samovanje. Polaznik se pritom odvoji od grupe te sam provodi nekoliko sati, promišljajući iskustvo s programa te primjenu na svoj osobni život. Tijekom samovanja polaznici mogu napisati i pismo „budućem sebi“, koje će im biti poslano za 6 mjeseci od završetka programa.

Naravno, i tokom samovanja, instruktori se uvijek nalaze na sigurnoj udaljenosti, ukoliko je potrebno njihovo posredovanje i pomoć.

Za svu sigurnost brine se posebno tijelo Hrvatske škole Outward Bound pod imenom Odbor za sigurnost, čiji su članovi iskusni planinari, alpinisti te liječnici.

Što vam je potrebno za ekspediciju?

Uz dobru volju i otvoren um, potrebne su vam cipele za planinsko hodanje, vreća za spavanje te karimat (spužva koja se stavlja pod vreću za spavanje). Ukoliko ih nemate – ne brinite! Hrvatska škola Outward Bound je u mogućnosti posuditi svu potrebnu opremu za vrijeme trajanja programa.

Svaki program imati će propisanu prikladnu odjeću za boravak u prirodi, profesionalnija planinarska oprema nije nužno potrebna.

Kako bi se polaznici lakše prepustili prirodi te smetnuli s uma sva moderna „ometala“, mobiteli će biti predani instruktorima početku programa te im biti vraćeni po završetku istog. Za sve moguće slučajeve nužnosti, instruktori Hrvatske škole Outward Bound opremljeni su svojim mobitelima te satelitskim telefonima, omogućujući ima komunikaciju na svakom terenu.

Koje su prednosti programa Hrvatske škole Outward Bound?

Mlađim polaznicima, pruža se atmosfera tzv. strukturiranog rizika, građenja povjerenja u sebe i druge te, nimalo najmanje važno, zabave. Kroz razna nova iskustva, polaznici otkrivaju mogućnosti svoje neovisnosti te snagu zajedništva i rada u grupi. Polaznici će se naučiti iskušati svoje granice, postavljati si realne ciljeve te biti uključeni u zajedničko donošenje odluka.

Prema istraživanju Outward Bound Trusta, čak 93% učitelja se slaže da je pohađanje Outward Bound škole u prirodi doprinijelo društvenim vještinama njihovih učenika. Kod polaznika se primjećuju sljedeće promjene:

  • povećanje samosvijesti o vlastitim sposobnostima i vještinama
  • povećanje sposobnosti slušanja drugih i bolja komunikacija s radnom okolinom
  • odvažnost i ustrajnost
  • spremnost suočavanja s problemima i provođenja plana do kraja
  • postavljanje realnih ciljeva prilikom težih izazova
  • volja za isprobavanje novih stvari
  • povećanje svijesti o brizi za okoliš

te mnoge druge psihološke individualne i socijalne promjene.

Zašto čekati? Pridruži nam se u pustolovini!

Ako ste se odvažili i odlučili se pridružiti nam na ekspediciji koja će vam korz školu u prirodi promijeniti pogled na život, možete to učinit na našim stranicama za škole!

Pokažite mi sve programe!

Svidio vam se članak? Podijelite ga s prijateljima!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *