Škola u prirodi

Škola u prirodi

Outwardb Programi Komentirajte

Outward Bound Croatia (OBC) u pravom smislu riječi škola u prirodi – organizacija koja se bavi provođenjem edukacijskih programa u prirodi predstavlja drukčiji vid škole od one u učionici i izvrsnu dopunu redovnoj učioničkoj nastavi.

Koristeći metodu učenja iz vlastitog iskustva kroz pustolovinu u prirodi kao vidom neformalnog obrazovanja – OBC škola u prirodi i pažljivo oblikovani školski izleti učenicima pružaju mogućnost širenja pogleda i razvoja njihovih punih potencijala. Kroz pustolovne aktivnosti pred učenike su postavljeni izazovi na fizičkom i psihičkom nivou, zbog čega programe škole u prirodi te školskih izleta završavaju jači i spremniji za životne izazove pred njima. Pažljivo osmišljeni boravak u prirodi te razne igre i aktivnosti osnažuju karakter učenika, potiču razvijanje vještina za ophođenje s ljudima (tzv. eng. leadership skills). Ojačani novim iskustvom i životnim vještinama (ne samo onima za boravak u prirodi) te dobivenim osjećajem za avanturu, učenici su ohrabreni suočiti se s bilo kakvim novim izazovima koji su postavljeni pred njih.

Zašto izabrati OBC školu u prirodi?

OBC škola u prirodi prigodna je za učenike osnovne i srednje škole. Kroz naše programe prošlo je više od 3500 polaznika i djelujemo uz odobrenje Ministarstva znanosti i obrazovanja. Ono po čemu su naši izleti posebni je sposobnost prilagodbe programa škole u prirodi i školskih izleta specifičnim potrebama pojedinog razreda ili grupe učenika te osvrt na proživljeno iskustvo, vođen od strane iskusnih i certificiranih instruktora.

Sam proces učenja odvija se kroz razne igre i pustolovne aktivnosti, osmišljene za ostvarivanje specifičnih ciljeva kod polaznika. Neki od tih ciljeva su osvještavanje vlastitih potencijala, bolja spremnost i učinkovitije funkcioniranje u timskom radu, otvorenost i hrabrost suočavanja s novim izazovima i nepredvidivim situacijama, preuzimanje inicijative. Iako se uči i o tehnikama preživljavanja u prirodi, fokus je na učinkovitom radu u timu i vođenju tima – važne vještine za svakodnevni osobni i poslovni svijet i vještine koje Outward Bound promiče s posebnim naglaskom. Uporaba tehnologije, alkohol i cigarete na OBC školski izletima nisu prihvatljivi i na taj način se u moderno vrijeme kada su distraktori prisutni u velikoj mjeri i uporaba tehnologije omogućuje djeci zabavu bez izlaska iz kuće potiče zdrav psihofizički razvoj djeteta.

Prednosti OBC programa učenici mogu isprobati na 3-dnevnoj ili 4-dnevnoj “Ličkoj pustolovini”  te 1-dnevnoj terenskoj nastavi u Parku Prirode Medvednice, u blizini grada Zagreba. Terensku nastavu, osim u Parku prirode Medvednica, moguće je organizirati na bilo kojoj zelenoj površini, parku ili šumi koje okružuju škole na kojoj iskusni instruktori postavljaju poligon s visokim i niskim uževljem na kojem se izvode aktivnosti. Program škole u prirodi odvija se u Edukacijskom centru koji je smješten 7 km od grada Gospića, srca Like okruženog s 2 nacionalna parka – Plitvička jezera i Sjeverni Velebit.

Povijesni i kulturni dio škole u prirodi ispunjen je posjetima rodnoj kući Ante Starčevića i Memorijalnom centru  Nikole Tesle, jednog od najvećeg izumitelja 20. stoljeća.

Tipičan dan 4-dnevne škole u prirodi – “Lička pustolovina”

Tipičan dan Outward Bound škole u prirodi sadrži grupne aktivnosti i ekspediciju, učenje orijentacije pomoću kompasa i karte, penjanje i spuštanje sa stijene, postavljanje šatora i pripremu obroka – učenje novih vještina te njihovu primjenu u raznim novim izazovima, dijeljenje doživljaja i iskustva s drugima kroz raznolike osvrte te… odmor i počinak pod magičnim zvjezdanim nebom.

Sve aktivnosti prilagođavaju se uzrastu i sposobnostima grupe.

Sigurnost na prvom mjestu, pogotovo u prirodi!

Prioritet Outward Bound-a prilikom pripreme i izvedbe programa je maksimalna sigurnost polaznika i instruktora. Sigurnosne procedure proizlaze iz velikog iskustva i tradicije međunarodnog sustava Outward Bound International, vodeći se principima da nitko ne dođe u priliku da se ozlijedi, povrijedi emocionalno ili da oslabi svoj društveni položaj.

Članova naše ekipe na terenu je uvijek u priličnom broju naspram učenika, ne bi li zadržali visoki nivo sigurnosti i brzine moguće reakcije. Za svu sigurnost brine se posebno tijelo Hrvatske škole Outward Bound pod imenom Odbor za sigurnost, čiji su članovi iskusni planinari, alpinisti te liječnici.

Što je učenicima potrebno za OBC školu u prirodi?

Životna Škola u prirodiUz dobru volju i otvoren um, potrebne su cipele za planinsko hodanje, vreća za spavanje te karimat (spužva koja se stavlja pod vreću za spavanje). Ako ih učenici nemaju – ne brinite! Outward Bound Croatia je u mogućnosti posuditi svu potrebnu opremu za vrijeme trajanja izleta.

Svaki izlet imat će propisanu prikladnu odjeću za boravak u prirodi, profesionalnija planinarska oprema nije nužno potrebna.

Kako bi se učenici lakše prepustili prirodi te smetnuli s uma sva moderna „ometala“, mobiteli će biti predani instruktorima na početku programa te im biti vraćeni po završetku istog. Za sve moguće slučajeve nužnosti, instruktori OBC-a opremljeni su svojim mobitelima te satelitskim telefonima, omogućujući im komunikaciju na svakom terenu.

Koje su prednosti OBC škole u prirodi?

Učenicima se pruža atmosfera tzv. strukturiranog rizika, građenja povjerenja u sebe i druge te, nimalo najmanje važno, zabave. Kroz razna nova iskustva, učenici otkrivaju mogućnosti svoje neovisnosti te snagu zajedništva i rada u grupi. Naučit će iskušati svoje granice, postavljati si realne ciljeve te biti uključeni u zajedničko donošenje odluka.

Prema istraživanju Outward Bound Trusta, čak 93% učitelja se slaže da je pohađanje Outward Bound škole u prirodi doprinijelo društvenim vještinama njihovih učenika. Kod učenika se primjećuju sljedeće promjene:

Sigurnost

  • povećanje samosvijesti o vlastitim sposobnostima i vještinama
  • povećanje sposobnosti slušanja drugih i bolja komunikacija s radnom okolinom
  • odvažnost i ustrajnost
  • spremnost suočavanja s problemima i provođenja plana do kraja
  • postavljanje realnih ciljeva prilikom težih izazova
  • volja za isprobavanje novih stvari
  • povećanje svijesti o brizi za okoliš

te mnoge druge psihološke individualne i socijalne promjene.

Zašto čekati? Pridruži nam se u pustolovini!

Ako ste se odvažili i odlučili pridružiti nam se na ekspediciji možete to učiniti na 3-dnevnom ili 4-dnevnom programu škole u prirodi, školskoj ekskurziji ili 1 dnevnoj terenskoj nastavi! Za uvid u Outward Bound principe iskustvenog učenja, preporučujemo održavanje pokaznih 1-dnevnih programa u vašoj školi ili bliskoj okolini.

 

Pokažite mi sve programe!

Svidio vam se članak? Podijelite ga s prijateljima!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *