Edukacijski Centar

Naš edukacijski centar nalazi se u netaknutoj prirodi Like, okružen šumama i rijekama, pod okriljem moćnog Velebita. Priroda oko centra pruža poligon za odmak od svakodnevice, druženje i iskustveno učenje.
 

Uroni u netaknutu prirodu

Svaki Outward Bound program odmak je od svakodnevice i buke gradskog života. U našem centru u Velikom Žitniku upoznat ćeš život u skladu s prirodom

Edukacijski centar Veliki Žitnik

Malo selo Veliki Žitnik, 7 kilometara udaljeno od grada Gospića, mjesto je gdje se nalazi naš edukacijski centar, polazišna i završna točka svih naših programa.

Zgradu stare područne škole u selu u kojem već dugo nema djece koja bi pohađala nastavu dobili smo 2010. godine na korištenje od Grada Gospića.

U srpnju 2016. zasjala je u novom ruhu zahvaljujući našim donatorima Rotary Club Zagreb Gradec i Zagrebgradnja d.o.o.. Danas, nova i obnovljena, mjesto je susreta, učenja i novih iskustava za mlade iz Hrvatske i svijeta.

Smještajni kapacitet

Naš edukacijski centar nudi smještaj hostelskog tipa. Spavaonice na katu i sanitarni čvorovi su odvojeni po spolu.

U centru se nalazi profesionalna kuhinja u kojoj pripremamo obroke za naše polaznike dok nisu na ekspediciji. Naša kuhinja omogućuje pripremu raznolikih jela uz poštivanje različitih prehrambenih potreba.

U prizemlju centra nalazi se velika prostorija za zajednički boravak, aktivnosti i obroke te prostorije za instruktore i ured.

Za osobe u pratnji na programu osiguravamo smještaj u centru ili zasebnoj kući pokraj centra.

Edukacijski centar Veliki Žitnik

Kako do centra

Naš centar nalazi se na adresi Veliki Žitnik 17, 53212 Klanac.

Doputovati možeš osobnim automobilom ili javnim prijevozom.

Za one koji dolaze autom, put do Velikog Žitnika vodi kroz Grad Gospić. Za osobna vozila osigurali smo besplatni parking za vrijeme trajanja programa.

Doputovati možeš i vlakom ili autobusom. U tom slučaju, svoje putovanje trebaš planirati do kolodvora Gospić i javiti nam točno vrijeme dolaska. Budući da nema javnog prijevoza sve do našeg centra, u Gospiću ćemo te dočekati s vozilom organizacije i bez dodatnih troškova prevesti do Velikog Žitnika.

Za grupne programe, npr. školske razrede, možemo organizirati i prijevoz autobusom do centra i nazad.

Pokreni navigaciju

Rijeka Lika i rijeka Otešica

Već na ulazu u Veliki Žitnik susrest ćeš rijeku Otešicu koja se nekoliko stotina metara dalje ulijeva u rijeku Liku, najveću ličku ponornicu dugu čak 78 kilometara. Lika izvire u podnožju Velebita na oko 600 metara nadmorske visine.

Brana sagrađena u kanjonu rijeke Like stvorila je akumulacijsko jezero Kruščica, jedno od naših omiljenih mjesta za bivakiranje.

Rijeka Liika

Jezero Kruščica

Kruščica je umjetno jezero nastalo izgradnjom brane za potrebu hidroelektrane na rijeci Lici 1966. godine. Jedno je od najljepših umjetnih jezera u Hrvatskoj.

Selo po kojem je jezero dobilo ime je tada iseljeno i potopljeno. Na dnu jezera se i danas nalaze ostaci potopljenog sela, zidovi kamenih kuća, mlina i crkve Sv. Ilije.

Jezero je danas površine 3,9 km2 i nalazi se na 554 m nadmorske visine. Bogato je ribom i okruženo šumom te privlači ljubitelje prirode i mira.

Kruscica-jezero

Sportsko penjalište Čelina pod Otešom

Na samo nekoliko kilometara od našeg centra nalazi se uređeno sportsko penjalište na stijeni Čelini pod Otešom. Ova oko dvadeset metara visoka stijena stoji impozantna i usamljena, okružena livadama i pašnjacima. Popeti jedan od sportskih smjerova na Čelini i spustiti se po užetu s najvišeg sidrišta je jedan od glavnih izazova programa, ali pruža i zaslužen osjećaj ponosa polaznicima koji se s njime suoče.

S druge strane brijega Oteša pak nalazi se ulaz u zanimljiv speleološki objekt, od lokalnog stanovništva nazvan „Ledenica“. Osim osvajanja visina, na Outward Bound programu čeka te i istraživanje zemljine unutrašnjosti, carstva tišine i mraka.

Celina-pod-Otesom

Velebit

Ekspedicije za odrasle odvest će te preko Velebita pa sve do mora. Iako Velebit nije najviša, prati ga glas naše najmoćnije planine o kojoj kruže brojne priče i mitovi. Velebit je najduža planina u Hrvatskoj i proteže se kroz Hrvatsko primorje, Liku, pa sve do Dalmacije.

Velebit je tipična kraška planina u čijoj unutrašnjosti postoje velike rezerve pitke vode. Padina prema obali je vrlo stjenovita i ogoljena, na nekim mjestima poput mjesečeve površine, a unutrašnjost je gotovo potpuno prekrivena šumom.

Velebit kao cjelina je park prirode unutar kojeg se ističe područje nacionalnog parka Sjeverni Velebit.

Na našoj ekspediciji planinarit ćemo između ostalog i poznatom Premužićevom stazom. Ukupno 57 km duga planinarska staza povezuje dijelove Sjevernog i Srednjeg Velebita i pruža pogled na Jadransko more i otoke. Staza je pravo remek-djelo graditeljstva, jer je građena u kamenu, a nazvana je po svom graditelju Anti Premužiću. Prolazi kroz brojne ljetne pastirske stanove, svjedočanstva lokalne kulture iz prošlih vremena. Budući da ne postoje veliki usponi i manje iskusni planinari mogu uživati u njenim ljepotama.

Velebit

Pogledaj naše programe