Planinarenje Outward Bound

Planinarenje

Outward Bound /
01/10/2015 /
  • Novosti
    /

Kako škola u prirodi Hrvatske škole Outward Bound djeluje kroz razne aktivnosti na otvorenom, najčešća od njih je planinarenje. Većina ljudi koji nikad nisu planinarili mogu ovu aktivnost u prirodi smatrati suviše jednostavnom i laganom da bi joj se posvetio članak. No, vjerujemo da će svatko tko se bar jednom upustio na šumski izlet malo bolje razmisliti i shvatiti kako nije samo riječ o „tumaranju po šumama i brdima“, nego o složenoj i ponekad zahtjevnijoj aktivnosti koja zahtjeva i neka dodatna znanja i vještine, poput orijentacije u prostoru ili penjanja po stijenama.

U Hrvatskoj školi Outward Bound pokušavamo mladima prenijeti osnovne vještine planinarenja i to kroz iskustveno učenje, tj. provesti ih kroz situacije gdje će teoriju odmah primijeniti u praksi.

planinarenje-outward-boundZa početak, recimo nešto o opremi. Osnovna oprema bez koje se nije dobro upuštati u planinsku pustolovinu je kvalitetna i adekvatna obuća. Za jednostavnije rute kojima se prolazi tijekom naših pustolovina nisu potrebne skupe planinske cipele – dovoljne su izdržljivije tenisice. Većina naših programa odvija se za vrijeme dobrih vremenskih uvjeta te profesionalnija oprema nije potrebna. No, kako vremenski uvjeti uvijek mogu iznenaditi i najspremnije, potrebno je imati rezervnu suhu odjeću. Odjeća također ne treba biti skupa i profesionalna te je važno da su u njoj osjećamo udobno s obzirom na vremenske uvjete te da nam pruža slobodu kretanja.

Da bi mogli provesti više dana u prirodi, potrebno je u njoj i prenoćiti. Postoji više mogućnosti bivakiranja – prirodnih i umjetnih logora i prenoćišta – a u Outward Bound školi u prirodi najčešće se koriste nadstrešnice „na jednoj vodi“. Krevet se sastoji od zaštitne spužve ili karimata, na kojima se spava u spavaćoj vreći.

Outward Bound hikingZa vrijeme planinarenja potrebno je ostati na sigurnim i označenim stazama, a u slučaju nedostatka oznaka ili eventualnog gubitka smjera, potrebna nam je dobra orijentacija u prostoru. Orijentirati se možemo pomoću karte te kompasa ili prirodnih obilježja strana svijeta.

Planinarenje je korisno i jer podiže razinu tjelesne kondicije te nosi mnoge zdrave psiho-fizičke posljedice. Uz to, naši polaznici redovno odlaze s programa s povećanom razinom samokontrole i osjećaja ljubavi prema sebi i drugima.

No, planinarenje s Hrvatskom školom Outward Bound nije kao svaki drugi izlet. Potreba je pažljiva priprema prije samog polaska te se polaznike time uči kako unaprijed planirati, tj. organizirati i predvidjeti moguće prepreke. Jednom kad napuste kamp, počinje pustolovina s mnogo različitih aktivnosti u prirodi – poput rješavanja zadataka, snalaženja u prostoru i sl.

Kao i u ostalim aktivnostima koje provodimo, kroz planinarenje želimo postići osobni rast, tj. jačanje pozitivnih i kvalitetnih osobina kod naših polaznika. Među njima su i spoznaja o vlastitim sposobnostima te prihvaćanje kvaliteta drugih i bolja prilagodba timskom radu.

Oslanjajući se na iskustveno učenje i razne igre u prirodi, doživljaji koje pruža Hrvatska škola Outward Bound pamte se godinama i rastu u nova znanja i vještine.

Sviđa vam se? Podijelite s prijateljima!

Odgovori