Obc Digitalni detox

DIGITALNI DETOX: NOVI IZAZOV? Još jedan pozitivni učinak Outward Bound programa

Outward Bound Programi, Škole Komentirajte

Pozitivni učinci Outward Bound programa na polaznike opisani su u raznim publikacijama. Učinci su uglavnom vidljivi na:

  • Razvoju karaktera: primijećen je porast u razini samosvijesti i samopouzdanja uz istovremen porast razumijevanja i empatije prema drugima
  • Preuzimanju inicijative: dokazivanje sposobnosti postavljanja ciljeva, poticanje i vođenje drugih kako bi se postigli zadani ciljevi. Nadalje, razvija se sposobnost suradnje, komuniciranja, učinkovito rješavanje problema i sukoba.
  • Uključivanje u društveno koristan rad: pokazivanje društvene i ekološke odgovornosti i želja za aktivnim uključivanjem u društveno koristan rad.

Novi izazov – Izlazak iz zone udobnosti!

“Izađite iz vaše zone udobnosti. Možete rasti jedino ako ste spremni osjećati se čudno i neudobno kada probavate nešto novo.”

Brian Tracy

Jedan od Outward Bound alata je i model zone udobnosti. Ovaj model, koji je razvio Tuson (1994), opisuje kako reagirati u nepoznatoj situaciji. Zona udobnosti je mjesto gdje se osjećamo ugodno – to je mjesto gdje većina nas živi, naš svakodnevni život, i pruža  nam osjećaj mentalne sigurnosti.

Sljedeća zona je poznata kao zona rastezanja/učenja/rasta. Ovo je mjesto izvan zone udobnosti. Iako se u toj zoni možete osjećati nelagodno, ne nalazite se u opasnosti doživljavanja emocionalne boli ili panike – ovo je zona u kojoj ste izloženi izazovima u okruženju punom potpore. Ako ste dovoljno odvažni da se pogurate do sljedeće razine, da se zbilja izložite izazovima kako bi nešto ostvarili, možete postići nevjerojatne rezultate.

Autori smatraju da rješavanjem izazovnih zadataka i razvojem osjećaja postignuća, polaznici stječu povjerenje u vlastite sposobnosti i time razvijaju samopouzdanje za rješavanju budućih izazova koje bi inače odbijali. Ovo ima značajan utjecaj na samopoštovanje polaznika.

Prema Outward Bound filozofiji, trenutno postoji nešto drugo što također može pridonijeti pozitivnom utjecaju na polaznike, a to je:

Vrsta DIGITALNOG DETOXA tijekom Outward Bound programa

Programi koji se izvode u Hrvatskoj su vrsta digitalnog detoxa. Prvi dan u našem centru polaznici ostavljaju mobilne i druge tehnološke uređaje i distraktore na sigurnom mjestu te za vrijeme trajanja programa ne postoji mogućnost korištenja društvenih mreža (Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat i sl.)

Za neke polaznike to može predstavljati pravi izazov. Svjedočila sam situacijama u kojima su polaznici imali velikih probleme s odvajanjem od svog pametnog telefona i provođenjem puna tri dana bez njih. Rekla bih da su se nalazili u zoni panike. Time sam shvatila koliko moćan utjecaj društvene mreže mogu imati na mlade i da ovisnost o društvenim mrežama predstavlja moguću prijetnju te bi trebali bi više pažnje posvetiti ovom fenomenu.

S druge strane, neki polaznici prihvatili su taj izazov s pozitivnim stavom i predali nam svoje uređaje bez pritužbi.

Još jedan koristan alat Outward Bound programa

Smatramo da nas naši pametni telefoni čine manje fokusiranim, manje produktivnim i “odvajaju” nas od našeg stvarnog života, a rezultati znanstvenih istraživanja o tom problemu su zabrinjavajući. Čini se da društvene mreže uglavnom utječu na predodžbu koju imamo o sebi i našu komunikaciju s drugima. Promiču narcizam, čine nas manje empatičnima i pažljivima, a u nekim slučajevima mogu doprinijeti razvoju ozbiljnih mentalnih poremećaja kao što su depresija, panika i anksioznost, opsesivno-kompulzivni poremećaji ili deficit pažnje.

Zbog toga bi isključivanje društvenih mreža tijekom programa moglo imati korisni učinak na polaznike. Isključivanje pametnog telefona moglo bi pozitivno utjecati na vezu sa svijetom oko vas i omogućiti vam povezivanje s ljudima i prirodom koja vas okružuje. To vam može pružiti osjećaj slobode i neovisnosti, povećati pozornost i pridonijeti fokusiranju na sadašnji trenutak bez daljnje dekoncentracije.

Bit ćete opušteniji i imati više vremena za učinkovito razmišljanje.

Na kraju programa, nekoliko polaznika spomenulo je da im pametni telefoni nisu nedostajali. Došli su do spoznaje da ne moraju stalno biti povezani s vanjskim svijetom putem društvenih mreža i da mogu neko vrijeme provesti sami. Ovo iskustvo ocijenili su pozitivno i spomenuli su oslobađajuć osjećaj samostalnosti i vremena samo za sebe koje mogu iskoristiti za  razmišljanje.

“Tijekom planinarenja do kampa bolje sam upoznao sebe i imao puno vremena za razmišljanje o svom životu i kako nadvladati izazove.”

polaznik OBC programa

Tijekom programa primijetili smo da su svi polaznici postali otvoreniji i spremniji pomoći drugima. Polaznici su izrasli kao pojedinci, ali i punopravni članovi tima.

Isključivanje pametnih telefona moglo bi pridonijeti ovim pozitivnim rezultatima, te bi se moglo više pažnje posvetiti činjenici da je digitalni detoks, u sklopu Outward Bound programa, snažan i djelotvoran alat. Manje veze s virtualnim svijetom polaznicima može omogućiti da steknu osjećaj pripadnosti, te promisle o svom načinu života. Štoviše, polaznicima se daje prilika da razviju bolje razumijevanje sebe, drugih i zajednice koja ich okružuje kroz uvid u fizičko, mentalno, emocionalno i duhovno ja i time doprinose postizanju osnovnih vrijednosti Outward Bounda.

“Smatram da je najvažniji zadatak obrazovanja pobrinuti se da ove vrijednosti prežive: znatiželja, nepobjediv duh, upornost, spremnost za preispitivanjem, i prije svega, suosjećajnost.”

Kurt Hahn

OBC program Digitalni detox: Novi izazov

Izvori:

CABRAL, Jaclyn. Is generation Y addicted to social media? Future of children, 2008, 18:125.

EXETER, David J. Outward Bound: Learning in the Outdoors. Outward Bound Trust. 2001. ISBN: 0954778200

http://psycnet.apa.org

https://www.outwardbound.net

https://www.outwardbound.org

 

Pokažite mi programe!

Podijelite članak s prijateljima!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *