Aktivnosti u prirodi

Aktivnosti u prirodi

Tamara Lipnjak /
11/05/2022 /
  • Mladi
    /

Što sve možeš doživjeti na OBC programu ako se odvažiš!

Priroda je moćna učiteljica koja svakoga tko je spreman prihvatiti izazov i izaći iz svoje zone komfora spremno dočeka.

Svi OBC programi, bilo da oni traju jedan, pet ili sedam dana, odvijaju se u prirodnom okruženju u koje polaznici uranjaju kako bi bolje upoznali sebe.

Na OBC programu doživjet ćeš autentičnu pustolovinu u prirodi kroz razne aktivnosti. Svaku aktivnost ciljano koristimo kako bismo kod naših polaznika potakli razvoj novih spoznaja, vještina i stavova.

Saznaj koje sve aktivnosti možeš doživjeti na Outward Bound programu i što iz njih možeš naučiti za život!

Timske i problemske igre na poligonima visokog i niskog uževlja

Budući da učenje kroz igru djeluje vrlo motivirajuće za djecu, mlade, ali i odrasle, pobrinuli smo se da na programu ne nedostaje timskih i problemskih igara. Ovakve aktivnosti najčešće će se odvijati na poligonima niskog i visokog uževlja u blizini našeg edukacijskog centra.

Dio aktivnosti na poligonima doživjet ćeš na početku programa, a koristimo ih kako bi se polaznici međusobno bolje upoznali, ali i napravili prve korake u izgradnji funkcionirajućeg tima.

Jedna od mogućih takvih aktivnosti su i Jakobove ljestve. Radi se o timskom zadatku putem kojeg polaznici razvijaju samopouzdanje, komunikaciju, suradnju i povjerenje u grupi. Ljestve su napravljene od drvenih oblica koje horizontalno vise s dva lanca pričvršćena na živo drveće. Udaljenost između oblica postepeno se povećava, čime na putu prema vrhu izazov postaje sve veći.

Aktivnosti u prirodi - Jakobove ljestve

Planinarenje i ekspedicija

Velike se stvari dese kada se sretnu ljudi i planine.

Ekspedicija je glavna i najupečatljivija aktivnost na višednevnom Outward Bound programu jer polaznicima pruža mogućnost da iskuse osjećaj avanture i odlaska u nepoznato.

Ekspedicija je kretanje prirodom, tj. planinarenje od prenoćišta do prenoćišta, pritom noseći u ruksaku na leđima sve potrepštine, hranu i opremu te koristeći se kompasom i kartom kako bi se orijentirali u prirodi.

Aktivnosti u prirodi - Navigiranje s kartom

Za višednevno planinarenje, tj. ekspediciju, bit će ti potrebne i vještine preživljavanja u prirodi. Instruktori će ti na početku programa, tijekom priprema u edukacijskom centru, pomoći da stekneš svo potrebno znanje. Naučit ćeš kako vezati odgovarajuće čvorove i složiti bivak u kojem ćete spavati, kako najbrže zapaliti vatru i skuhati topli obrok te što sve trebaš ponijeti u ruksaku.

Polaznike na taj način stavljamo u zonu učenja u kojoj mogu iskusiti što znači donositi odluke za sebe i svoju grupu i kako surađivati u timu. Instruktori su prisutni u svakom trenutku kako bi osigurali maksimalnu sigurnost polaznika, ali postepeno polaznicima prepuštaju sve više odgovornosti. Tijekom ekspedicije grupa se susreće s raznim izazovima i svatko pridonosi na svoj jedinstven način, ali olakšavajući faktor je što imaju zajednički cilj – pronaći put do prenoćišta, podići kamp, zapaliti vatru i skuhati večeru te ostati suh i utopljen tijekom noći.

Kako bi postigli zajednički cilj, polaznici su primorani kreativno i praktično pristupiti izazovima situacije, ne odustajati kod prvih poteškoća i razviti način razmišljanja otvoren prema rastu.

Planinarenje ne podrazumijeva samo fizičku aktivnost, već i način života u skladu s prirodom. Kroz planinarenje učimo i razvijamo čitav niz vlastitih sposobnost kao što su snalažljivost, izdržljivost, ustrajnost, hrabrost i briga za druge i prirodu. Ono jest fizički zahtjevna aktivnost ali kada staneš na sam vrh planine, pogled koji se pruža u daljinu i osjećaj ponosa vrijedni su svakog napora.

Aktivnosti u prirodi - Pogled s vrha planine

Iako ti sve ovo sada možda zvuči izazovno, u svakom ćeš trenutku ekspedicije uza se imati ostale članove svojeg tima s kojima ćeš dijeliti sve dobre ali i one zahtjevnije trenutke programa, s kojima ćeš se smijati tijekom potrage pravog puta do kampa i grijati navečer oko vatre.

Posjet špilji

Špilje su osjetljivi ekosistemi u kojima kao da je vrijeme stalo. Posjet špilji budi svijest da smo mi samo jedan mali dio ekosustava i da su brojne pojave na svijetu puno duže tu od samog čovjeka. Posjet špilji potiče znatiželju i želju za istraživanjem nepoznatog.

Tijekom posjeta špilji možda ćeš imati sreće susresti se s nekom od životinja koja tamo živi – daždevnjaci, šišmiši, pauci i brojne vrste kukaca. Svakako ćeš se moći i diviti krhkim geološkim oblicima, stalaktitima i stalagmitima koji su nastajali stotinama godina.

Aktivnosti u prirodi - Špilja

Posjet špilji uči nas kako upijati novo iskustvo i okolinu bez uzimanja suvenira i ugrožavanja ekosistema. Sa sobom ćemo na izlazu iz špilje ponijeti samo uspomene. Ova aktivnost pravi je užitak nakon izazovne ekspedicije, budući da dolazimo u okolinu gdje vladaju mrak, mir i tišina – što zna biti iznenađujuće umirujuće iskustvo.

Sportsko penjanje i spuštanje niz stijenu

Sportsko penjanje po stijeni izazovna je aktivnost u prirodi pomoću koje možeš iskušati granice vlastitih sposobnosti – fizičke snage i izdržljivosti, ali i povjerenja u sebe i svojeg partnera u penjanju. Tijekom penjanja uočit ćeš važnost precizne i smirene komunikacije između penjača i osobe koja osigurava penjača s tla.

Kod penjanja se većina nas mora suočiti sa – sasvim prirodnim – strahom od visine i nadići ga. Kako bi taj strah umanjili znanjem, instruktori će ti detaljno objasniti kako se ispravno služiti alpinističkom opremom, koristiti užad, pojas i penjačice te kako osiguravati penjača. Popeti se na vrh stijene snagom svojih ruku i nogu moćno je iskustvo koje će te zasigurno izbaciti iz zone komfora!

Polaznicima kojima ovo nije dovoljan izazov pripremili smo još jedan – vertikalno spuštanje s vrha stijene po užetu, tzv. abseiling.

Aktivnosti u prirodi

Stijene po kojima se penjemo pripremljene su i održavane od strane alpinističkih klubova i Hrvatske gorske službe spašavanja što garantira visok standard sigurnosti.

I na kraju…

Strukturirano izlaganje izazovima, metoda koju primjenjujemo na OBC programima, pomaže polaznicima u izgradnji povjerenja u sebe i u druge.

Kroz nova iskustva i vođenu refleksiju polaznici šire svoju zonu komfora, ali najvažnije – uče cijeniti vrijednost timskog rada i zajedništva.

Aktivnosti na OBC programima uče mlade kako sigurno testirati svoje granice, postavljati ciljeve i uključiti se u proces donošenja odluka.

Aktivnosti u prirodi

Želiš se uključiti?

Ovih ljetnih praznika provodimo Ljetnu pustolovinu – sedmodnevni Outward Bound program za mlade od 13 do 17 godina u nekoliko termina!

Provjeri što te očekuje na Ljetnoj pustolovini!

Sviđa vam se? Podijelite s prijateljima!

Odgovori