O nama

Outward Bound Hrvatska neprofitna je organizacija koja provodi programe iskustvenog učenja u prirodi.

U našem radu i našim programima vodimo se sljedećim vrijednostima: suradnja, suosjećanje, hrabrost i odgovornost.

Naša misija

Potaknuti mlade ljude da otkriju svoj potencijal i stvore bolji svijet za sebe i svoju okolinu kroz izazovna iskustva u nepoznatim situacijama.


Naša priča

Organizaciju Outward Bound Hrvatska osnovala je grupa uglednih osoba iz znanstvenih, poslovnih i pustolovnih krugova 2005. godine.

Prvih 10 godina našeg rada obilježeno je volonterskim radom i angažmanom entuzijasta da Outward Bound metodu neformalnog obrazovanja približe roditeljima, nastavnicima, donositeljima odluka i mladima u Hrvatskoj.

2016. godine otvorili smo naš prvi Edukacijski centar u Velikom Žitniku u Lici.

Od tada kontinuirano rastemo – po broju programa, polaznika, zaposlenih i volontera. Neprestano radimo na kvaliteti i osmišljavanju novih programa, edukaciji osoblja i unapređenju sigurnosti programa.

Naš rad

Danas djelujemo kroz dva subjekta:

Udrugu Hrvatska škola Outward Bound koja radi na pružanju prilika mladima diljem Hrvatske i Europe za neformalno obrazovanje, mobilnost i volonterske programe čime razvijamo njihove kompetencije i povećavamo društvenu uključenost.

Posebno smo fokusirani na prikupljanje sredstava kako bismo mladima smanjenih mogućnosti omogućili besplatno sudjelovanje u našim programima.

Outward Bound pustolovina j.d.o.o., turistička agencija, čiji je osnivač sama udruga i koja djeluje prema načelima društvenog poduzetništva, razvija strukturnu suradnju sa školama diljem Hrvatske i Europe te omogućuje i odraslima da jačaju karakter putem iskustvenog učenja u prirodi.


Naš rad

Što je Outward Bound?

Filozofija Outward Bounda može se sažeti u izjavi Kurta Hahna: “Nosiš u sebi više nego što misliš.”

Vjerujemo u snagu i moć učenja savladavanjem izazova u prirodi kao sredstva koje dovodi do spoznaje vlastitih najboljih osobina.

Bit Outward Bound programa je u učenju i njegovom učinku na pojedinca. Uz potporu instruktora, polaznici kroz refleksiju o doživljenom dolaze do spoznaja o sebi i svijetu koji ih okružuje. Na temelju toga mogu promijeniti svoj način razmišljanja i djelovanja u različitim životnim situacijama kako bi ostvarili svoje potencijale.

Outward Bound je puno više od savladavanja tehničkih vještina za aktivnosti u prirodi - riječ je o pustolovini, suočavanju s nepoznatim, pomicanju vlastitih granica, razvijanju hrabrosti, otpornosti, ustrajnosti, odgovornosti, prilagodljivosti, suosjećanja, predvodništva i suradnje – ukratko – stjecanju životnih vještina.


Što je Outward Bound

Povijest Outward Bounda

Outward Bound programe osmislio je pedagog Kurt Hahn, koji je 1941. godine u Walesu otvorio prvu Outward Bound školu. Programi su početno osmišljeni kao odgovor na potrebe mladih mornara, koji su se, u odnosu na starije kolege, fizički slabije ali bogatije životnim iskustvom, loše snalazili u teškim uvjetima na moru.

“Outward Bound” nautički je termin koji opisuje brod koji je napustio sigurnost luke i isplovio na otvoreno more.


povijest
“Brod je siguran u luci, ali to nije razlog njegova postojanja.”Kurt Hahn

Kurt Hahn svojim je programima htio mladima pružiti stvarno životno iskustvo iz kojeg mogu učiti i ojačati svoj karakter razvijanjem samopouzdanja, ustrajnosti, suradnje, suosjećanja, odgovornosti. Uskoro su i mladi drugih zanimanja počeli pohađati programe, te su otvorene Outward Bound škole diljem Europe i svijeta.

Outward Bound International


Ponosni smo član Outward Bound Internationala, mreže koja objedinjuje Outward Bound škole u 34 države diljem svijeta. Outward Bound International temelji se na više od 75 godina iskustva i danas postavlja najviše standarde u iskustvenom učenju u prirodi.

Saznajte više o Outward Bound International.

Outward Bound International

Za koga je Outward Bound?

Outward Bound programi namijenjeni su svima koji žele unaprijediti vlastite sposobnosti, izazvati se i otključati vlastite potencijale.

Na naše programe moguće je prijaviti se individualno ili grupno, a iako je velik dio našeg rada usmjeren prema djeci i mladima, prepoznali smo i dobrobit iskustvenog učenja u prirodi i za odrasle. Surađujemo s vrlo različitim korisnicima i klijentima – školama, ustanovama socijalne skrbi i poduzećima.

Za koga je Outward Bound

Naši programi


Naši programi iskustvenog učenja u prirodi kreirani su prema potrebama naših polaznika. Programi se odvijaju u prelijepoj prirodi Hrvatske -  šumama, planinama, rijekama, jezerima i moru. Priroda je naša učionica, a sigurnost polaznika i osoblja naš je prioritet.

Saznajte više o programima.


iskustveno učenje u prirodi

Prijavite se na Newsletter da biste saznali više o našim aktivnostima