Experiential learning

Iskustveno učenje

Outwardb Dive - Programi za individualce, Edukacija, Škole Komentirajte

smisleno znanje dolazi kroz niz iskustavaDavid Kolb, filozof

Iskustveno učenje teorija je koju je popularizirao David Kolb kasnih 1970-ih. Njegova istraživanja i ideje sugeriraju da smisleno znanje dolazi kroz niz iskustava. Tvrdio je da naša individualna i osobna iskustva služe da nas uče o različitim temama. Ako je iskustvo interaktivno, izazovno i emocionalno ono će potaknuti daljnje učenje. Kolb naglašava da je aktivno sudjelovanje u iskustvu izrazito bitno. Nije dovoljno biti samo prisutan. Oni koji u potpunosti nisu uključeni u iskustvo neće steći nikakva korisna znanja. Kada se ne stiče novo znanje, neće doći do osobnog rasta. Drugim riječima, iskustveno učenje zahtjeva smislenu participaciju.

Ciklus iskustvenog učenja

Kolb i drugi tvrde je je iskustveno učenje ciklus od četiri koraka. Ovaj ciklus uključuje konkretno iskustvo, facilitiranu refleksiju, donošenje zaključaka i planiranje. Iskustveno učenje uključuje sva četiri koraka ovog ciklusa.

Four-step cycle of Experiential learning

Iskustvo

Iskustvo je aktivnost u koju se osoba uključuje. Primjerice, planinarenje, penjanje, kajakarenje, ekspedicija itd. služi kao iskustvo. Kada se pojedinac uključi u Outward Bound program on se uključuje u iskustvo. Međutim, dubina njihovog učenja ovisiti će o tome koliko se pojedinac voljan uključiti u iskustvo.

Facilitirana refleksija

Refleksija je moment kada facilitator ispituje sudionike provokativna pitanja vezana uz njihove iskustvo. Refleksija je ključna za proces jer prisiljava pojedinca da verbalizira svoje iskustvo. Bez toga iskustvo je samo aktivnost bez emocionalne povezanosti.

Zaključivanje

Nakon refleksije pojedinci donose određene zaključke, što se događa na individualnoj razini. Svako odlučuje samostalno kako će iskoristiti stečeno znanje u svakodnevnom životu. Ovaj proces odvija se izvan konkretnog iskustva.

Planiranje

Konačno, nakon zaključivanja, facilitatori i svi uključeni u proces sada se mogu samo nadati da će sudionike novo stečeno znanje. Dakle, pojedinci su sada u poziciji da iskoriste stečene vještine u svakodnevnom životu. Na kraju to je i cilj iskustvenog učenja.

Na kraju ciklusa, sudionikovo ponašanje bi se trebalo pomaknuti u pozitivnom smjeru. Outward Bound Hrvatska funkcionira na principu iskustvenog učenja. Pružajući sudionicima aktivnosti u prirodi, naši instruktori nadaju se da će sudionici sudjelovati u iskustvu i prakticirati novostečena znanja i vještine.

Pogledajte naš ljetni program!

Podijelite članak s prijateljima!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *