Zakorači u svijet

Završen 3-godišnji projekt "Zakorači u svijet"

Outwardb Projekti za sufinanciranje programa, Sufinancirani programi Komentirajte

Trogodišnji projekt „Zakorači u svijet!“ Hrvatske škole Outward Bound provodio se od studenog 2015. uz potporu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, s glavnim ciljem informiranja mladih diljem Hrvatske o mogućnostima mobilnosti  te poticanja i uključivanja mladih u nacionalnu i međunarodnu mobilnost.  Partneri u projektu su nam Ekonomska škola Vukovar i Strukovna škola Gospić.

MDOMSP

U 1. godini provedbe održali smo 2 kontakt seminara s predstavnicima škola, 7 radionica u školama za učenike te 6-dnevni Outward Bound program na Velebitu za mlade.

12.12.2015. održali smo 1. kontakt seminar u prostoru udruge u Zagrebu i na njemu okupili predstavnike škola iz 8 različitih županija.

7.5.2016. održali smo dodatni kontakt seminar u našem uredu u Zagrebu i okupili predstavnike iz 8 različitih škola iz Zagreba i Doma za odgoj Zagreb.

Sveukupno u 1. godini provedbe okupili smo 19 predstavnika škola na kontakt seminarima, umrežili se i educirali, što je rezultiralo uspješnom organizacijom radionica u školama te uključivanjem mladih u programe mobilnosti.

21.1.2016. započeli smo s informativnim radionicama u školama a prvi su bili srednjoškolci iz Malog Lošinja te učenici 8. razreda iz osnovne škole Novi Marof, a nastavili smo s radionicama za gimnazijalce gimnazije A.G. Matoš iz Zaboka te za učenike Ekonomske škole u Vukovaru.

Sveukupno smo u 1. godini projekta 250 mladih uključili u radionice na kojima su učenici iz škola informirani o mogućnostima za njih unutar programa EU za mlade, iz prve ruke su čuli iskustva mladih koji su uključeni u mobilnost, postavljali su pitanja, razmjenili informacije i imali prilike i kasnije kontaktirati voditelje i volontere. Polaznici su nakon radionica uključeni u facebook grupu projekta kako bi se svi međusobno povezali i gdje se redovno objavljuju pozivi na moguće programe mobilnosti (međunarodni Erasmus+ projekti, Outward Bound programi) i gdje se mogu javljati, postavljati pitanja, dobiti podršku.

Seminari

6-dnevni Outward Bound program mobilnosti održan je od 19. – 24.6.2016. na Velebitu s 15 mladih iz različitih dijelova Hrvatske (iz Vukovara, iz Gospića, iz 2 različita doma za odgoj djece i mladeži – Dom Dugave iz Zagreba i Dom Rijeka).

U programe mobilnosti unutar i izvan Hrvatske (Erasmus+ programi za mlade) u 1. godini provedbe projekta uključili smo čak 58 mladih osoba u suradnji s nizom partnerskih organizacija iz Europe i šire.

Druga godina provedbe projekta započela je kontakt seminarom 5.11.2016. u novouređenom edukacijskom centru Outward Bound-a u Velikom Žitniku okupivši predstavnike iz gimnazije Gospić, strukovne škole Gospić, OŠ iz Klanca, Karlobaga i Kosinja, gimnazije Karlovac i OŠ Turanj. Uspješno smo isplanirali buduće zajedničke aktivnosti – radionice u školama, te uključivanje učenika u programe mobilnosti.

Još jedan kontakt seminar za predstavnike škola održan je 7.10,2017. te smo ukupno u 2 kontakt seminara u 2. godini projekta uključili 53 predstavnika škola iz 27 različitih škola iz cijele Hrvatske.

U 2. godini provedbe u radionice u školama, uključili smo čak 754 mladih kroz 8 radionica u 5 škola (Gospić – gimnazija i strukovna škola, Karlovac – gimnazija Karlovac i osnovna škola Turanj, te Upravna škola Zagreb).

6-dnevni Outward Bound program održan u srpnju 2017 obuhvatio je čak 19 mladih iz 8 različitih mjesta iz Hrvatske.

U programe mobilnosti unutar i izvan Hrvatske (Erasmus+ programi za mlade) u 2. godini provedbe projekta uključili smo čak 105 mladih osoba u suradnji s nizom partnerskih organizacija iz Europe i šire.

Treću i posljednju godinu provedbe projekta započeli smo radionicama s učenicima Gimnazije u Gospiću i 6-dnevnim programom mobilnosti, održanim u siječnju 2018. Projekt smo nastavili radionicama sa studentima na Učiteljskom fakultetu i Veleučilištu u Gospiću, te sa članovima Savjeta mladih Grada Gospića. Sveukupno na radionicama o mobilnosti sudjelovalo je 189 mladih.

Redovno smo uključivali mlade u Erasmus+ međunarodne programe, te u 3. godini provedbe projekte 91 mladu osobu uključili u različite međunarodne mobilnosti unutar i izvan Hrvatske. Također, u 3. godini provedbe održali smo kontakt seminar 21.4.2018. na kojem je sudjelovalo 33 sudionika iz 23 različite škole diljem Hrvatske.

Svekupno u 3 godine provedbe projekta (studeni 2015 – studeni 2018) provedene su sljedeće projektne aktivnosti:

  • 5 kontakt seminara za 105 predstavnika škola i obrazovno-odgojnih institucija iz 72 različite škole iz cijele Hrvatske
  • 21 informativno edukativna radionica sa 1193 mladih u 10 različitih škola, te studenata Veleučilišta i Sveučilišta te Savjeta mladih, iz cijele Hrvatske (Gospić – gimnazija i strukovna škola, Karlovac – gimnazija Karlovac i osnovna škola Turanj, Upravna škola Zagreb, Ekonomska škola Vukovar, OŠ Novi Marof, Srednja škola Ambroza Haračića Mali Lošinj, Gimnazija A.G. Matoš Zabok ) održanih tijekom školskih godina 2015/2016, 2016/2017, 2017/2018
  • 3 6-dnevna Outward Bound programa mobilnosti održana u edukacijskom centru Hrvatske škole Outward Bound u Lici od 19. – 24. lipnja 2016, od 9. – 14.7.2017. te od 8. – 13.1.2018 sa sveukupno 46 polaznika iz 16 različitih mjesta iz cijele Hrvatske
  • uključivanje još 347 mladih u Outward Bound programe tijekom zimskih, proljetnih i ljetnih školskih praznika u godini 2016., 2017 i 2018. financirane iz drugih sredstava
  • uključivanje čak 254 mladih u različite Erasmus+ programe mobilnosti za mlade u Hrvatskoj i još 21 zemlji (Rumunjska, Makedonija, Italija, Cipar, Armenija, Oman, Gruzija, Bugarska, Slovačka, Srbija, Belgija, Latvija, Francuska, Mađarska, Slovenija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Albanija, Jordan, Irska, Nizozemska, Finska)

Zahvaljujemo Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku što nam je omogućilo provedbu ovog vrijednog projekta.

Pokažite mi programe!

Podijelite članak s prijateljima!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *