Trening za trenere – Dive into yourself srpanj 2015 – dojmovi

Outwardb Course, Dive - Programi za individualce, Programi Komentirajte

Dive into Yourself (Zaroni u sebe), program treninga za trenere, održan je od 4. do 11. srpnja u slikovitom području velebitskih planina – najvećih u Hrvatskoj – i kristalno čistim vodama Jadranskog mora. Trening je započeo u samom srcu Velebita, malom selu zvanom Ravni Dabar, a završio je u selu Cesarice, na obali mora.

Dakle, kako je prošlo?

Pa, sjajan naslov bio bi…

Baldahin tisuću zvijezda

Training for trainersDvoje ljudi nosi kamenje prema vatrištu, jedan traži drvo za potpalu, četvero ih namješta bivak, a jedan upravo počinje rezati luk za večeru; svatko od njih zna što treba raditi.

Osam polaznika bili su stranci jedan drugom na početku. Svaki iz druge zemlje: Hrvatska, Nizozemska, Poljska, Cipar, Francuska, Indija i Njemačka. Ali tijekom osam dana u planinama, bez telefona, knjiga ili drugih smetnji, ponašali su se i djelovali kao mala zajednica.

Planinarili su i izgubili se, neuspjeli su u zadatku, preživjeli su grmljavinsko nevrijeme tokom noći, popeli se na vrh planine, uspješno su završili ekspediciju, proveli su devet sati samovanja u šumi te konačno dospjeli do mora.

Prvi su dani bili uvod koji je uključivao dosta novog tehničkog znanja: “kako i gdje napraviti bivak?”, “kako kuhati na vatri”, “kako se orijentirati“? Neke su stvari krenule dobro od početka. Na primjer, grupa je svaku noć zajedno uživala u sjajnoj večeri. Pogotovo kad su naišli na divlje jagode za desert. No ostale stvari, poput orijentacije, bile su teške.

Drugi dan misije je propao zbog neuspješnog traženja pravog puta. No, ne samo da smo poboljšali tehničke vještine, nego i socijalne, poput grupne dinamike. Pomoću smiješnih igrica odnosi su se gradili lako te su podizali međusobno povjerenje potrebno za penjanje po stijenama i osiguravanje penjača. I podloga za spavanje bila je mnogo mekša, što se mene tiče. Pod baldahinom tisuću zvijezda stvarno ne možeš loše spavati.

No, ponekad se zvijezde ne mogu vidjeti. I noć se može pretvoriti u pravi pakao. Grmljavina može bijesno tutnjati nebom, a kiša lijevati kao u nekom epu.

Training for trainers OBCUpravo to se i dogodilo tijekom jedne noći – bivak je popustio i procurio pa je sljedeće jutro sve bilo mokro i naše mjesto za spavanje dobilo je ime “livada iz pakla”.

Još jedna avantura bila je upoznavanje bure, snažnog vjetra sa sjevera. Zaplesala je s vatrom u noći, a cerada je višestruko udarala u glave zaspalih ljudi.

Težina ruksaka, dugi pohodi ili penjanje na vrh su izazovi koji su postavljeni pred grupu, no svi su pobijeđeni zajedničkom potporom do kraja. Jedna polaznica morala je odustati prije kraja programa zbog zdravstvenih problema.

O svim poteškoćama dana, osjećajima, postignućima i spoznajama raspravljalo se zajednički nakon večere. Kako je prošao dan? Što su naučili? Kako su prevladali izazove? Kako su se osjećali?

Stići do mora nakon sedam dana bila je najveća želja svakoga. Kad smo napokon stigli, ronjenje s bocama bilo je sasvim novo iskustvo za većinu sudionika. Bilo je sjajno!

Na kraju svega, ostvarena su dugotrajna prijateljstva i svatko je kući ponio nova iskustva. Vidjeli smo predivne krajolike te hodali čudesnim ljepotama prirode. Netko je spomenuo da hodamo kroz Međuzemlje s Gandalfom. E, pa to je avantura vrijedna sjećanja!

Pozovi prijatelje, podijeli članak!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *