Ronjenje s Outward Bound Hrvatska

Ronjenje

Outwardb Dive - Programi za individualce, S terena Komentirajte

Ronjenje s bocom za šire mase počelo je 50-tih godina prošlog stoljeća, veću popularnost steklo je 1960-tih i ’70-tih, a najveći porast dogodio se tijekom 1980-tih. Mnogo toga se promijenilo od samih početaka te je s današnjom opremom i tehnikama ronjenja, ronjenje s bocom aktivnost u kojoj sigurno mogu uživati svi!

Kako uvijek stremimo da naše polaznike povedemo u područja nepoznata njihovoj svakodnevici te ih izvedemo iz zone komfora, moramo posegnuti i za svijetom drugačijim od onog na koji smo navikli te zaroniti u dubine Jadrana.

Od svih aktivnosti koje provodi Hrvatska škola Outward Bound, ronjenje s bocom je možda najdalje od onoga što smo svi iskusili. Ispod površine krećemo se drugačije, čujemo drugačije i vidimo drugačije.

Zaroni u sebe i proširi svoje granice

Upravo u takvom okruženju, dok doživljavamo čudesni podmorski svijet, imamo priliku spoznati kako se snalazimo u novim i nepoznatim situacijama. S bocom kisika na leđima, maskom na licu te obučeni u neoprensko odijelo, uranjamo u jednu sasvim drugu fiziku i biologiju. Česti prvobitni osjećaj panike, ubrzo će zamijeniti osjećaj divljenja i smirenosti. Škola u prirodi ispod morske površine uistinu je posebna učionica.

Naravno, rukovanje bocom i drugim tehnikalijama je većini nepoznanica te se prije zarona mora pozorno pratiti instrukcije iskusnih ronioca. I samo neoprensko odijelo može biti izvor problema ako nismo navikli na njega, no uz pomoć instruktora sve ćete brzo naučiti.

Zanimljivost je da kod ronjenja ne morate biti vrhunski plivač. Kretanje pod vodom je potpuno drugačije od onog na površini te se vrlo malo koriste ruke. Dovoljno je lagano zamahivati nogama, a rukama samo lagano održavati ravnotežu.

Jadranski podmorski svijet, tj. u potrazi za Nemom, ili gdje je nestala Atlantida 🙂

RonjenjeIako nije toplo koraljno more s uobičajenim podmorskim šarenilom kojeg možemo vidjeti u raznim dokumentarcima, Jadransko podmorje ipak otkriva neke nove boje i sasvim nove oblike života od onih na površini.

U Jadranskom moru ne obitavaju životinje opasne po čovjeka, no uvijek je potrebno imati pravilo da treba izbjegavati 3T, što dolazi od engleskim riječi take (uzimati), touch (dirati) i tease (izazivati).

S obzirom na bogatu povijest i prapovijest hrvatske obale i mora, nije rijetkost naići na davne ostatke života, poput ruševina zgrada ili potonulih brodova. Ako ronioci i naiđu na ovakve ostatke, ne smiju ih dirati te je potrebno nalaze prijaviti i savjetovati se s lokalnim podvodnim arheolozima koji se brinu o podvodnoj kulturnoj baštini.

Nema potrebe za Baywatch-om!

Iskusni instruktori ronjenja obučeni su da prepoznaju pa i najmanji znak eventualne opasnosti te reagiraju pravovremeno na njega, pružajući Vam siguran zaron i uživanje u prirodnim ljepotama jadranskog podmorja.

Ipak, sve sigurnosne procedure i signalizacija u slučaju opasnosti prolaze se detaljno prije zarona, kako bi svatko bio spreman reagirati u svakoj situaciji.

Ronjenje s Hrvatskom školom Outward Bound pruža Vam priliku da doživite prirodu na potpuno novi i zanimljiv način te osvijestite osobne granice i razvijete nove vještine noseći se s novim izazovima.

Duboko udahnite i zaronite s nama!

Podijelite članak s prijateljima!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *