Osnaživanjem mladih zajedno protiv nasilja

„Osnaživanjem mladih zajedno protiv nasilja“ u odgojnom domu u Bedekovčini i Karlovcu

Outwardb Edukacija Komentirajte

Nakon pripremne faze, dana 22.2.2017., kada se ujedno obilježava i Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja (tzv. „Dan ružičastih majica“) održali smo prvu radionicu za odgajatelje i jednodnevni Outward Bound program za mlade u sklopu projekta „Osnaživanjem mladih zajedno protiv nasilja“ koji provodimo uz potporu Ministarstva demografija, obitelji, mladih i socijalne politike u Centru za pružanje usluga u zajednici Vladimir Nazor koja se nalazi u Karlovcu.

U edukaciji djelatnika sudjelovalo je pet odgajateljica i dva odgajatelja koji su se htjeli dublje upoznati s metodama koje Outward Bound koristi u svojim edukativnim programima za mlade i metodama kojima radimo na prevenciji nasilja, uz razvoj samopouzdanja, tolerancije i timskog duha, kako bi se u budućnosti zajedno sa svojim štićenicima uključili u naše programe, ali i sami primijenili neke Outward Bound metode u svom svakodnevnom radu s ovom osjetljivom skupinom mladih ljudi.

Istovremeno su naša dva instruktora provela trosatni Outward Bound program s dvanaest- do osamnaestogodišnjim štićenicima doma u parku kod gradskog kazališta. Mladi su se okušali u problemskim zadacima, timskim igrama i aktivnostima na niskom uževlju i pritom razvijala svoje komunikacijske vještine kao i međusobno poštovanje i toleranciju te osvijestila važnost nenasilnog međusobnog odnošenja. Polaznici su bili oduševljeni vremenom provedenim u druženju i aktivnostima u prirodi i iskazali veliki interes za sudjelovanjem u 8-dnevnom Outward Bound programu koji će se održati u srpnju 2017.

Druga odgojna ustanova koju smo posjetili Odgojni je dom Bedekovčina gdje smo ponovo proveli jednodnevni Outward Bound program s korisnicima u poludnevnom i punom tretmanu kao i radionicu s odgajateljima u kojima smo ih upoznali s našim metodama prevencije nasilja. Uz mnoge zabavne i izazovne aktivnosti za polaznike, s odgajateljima smo se dotakli i važnosti neformalnog obrazovanja i uključivanja odgojenika u razne aktivnosti slobodnog vremena izvan same ustanove kako bi se uspješno socijalizirali u lokalnoj zajednici i osnaženi prebrodili prijelaz iz života u ustanovi u samostalnost. Odgajatelji su prepoznali snažan pozitivan utjecaj koji naši programi ostavljaju na polaznike, posebice one iz ranjivih skupina i smanjenih mogućnosti.

Pokažite mi programe!

Podijelite članak s prijateljima!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *