Oprema za boravak u prirodi

Oprema za boravak u prirodi

Outwardb Dive - Programi za individualce, Edukacija Komentirajte

Hrvatska škola Outward Bound koristi se raznim sportovima i pustolovnim aktivnostima u prirodi kako bi svoje polaznike dovela u njima nesvakidašnje situacije te ih tako izvela iz njihove „zone komfora“. Tako se na našim programima polaznici susreću s aktivnostima poput kajakarenja, slobodnog penjanja po stijeni, ronjenja s bocom i planinarenja.

Naravno, svaka od ovih aktivnosti zahtjeva manje ili više specifičnu opremu za boravak u prirodi, nužnu za sudjelovanje. U daljnjem tekstu objasniti ćemo osnove opreme za svaku od aktivnosti te Vam dati neke praktične savjete.

Ipak, neka oprema jedinstvena je za sve aktivnosti u prirodi. Tako je uvijek sa sobom dobro imati set prve pomoći, prikladno pokrivalo za glavu, astrofoliju, zviždaljku ili signalnu raketu.

Kompas

Planinarenje

Planinarenje je svima najpoznatija i najbliža aktivnost, no ono se ne svodi na puko šetanje uređenim planinarskim stazama. U planini se može boraviti i više od jednog dana te pritom biti primorani postaviti kamp i orijentirati se u prostoru. No, osnovna stvar koja nam je potrebna za duži i ugodni boravak u prirodi je prigodna obuća. Najčešća planinarska obuća su tzv. gojzerice. Kvalitetne gojzerice potrebne su zbog više faktora, poput znojenja, propusnosti zraka i vode, prianjanja na površinu te same ugode prilikom višesatnog hodanja. Prednost visoke obuće je i što vas štite od iskretanja zgloba, što je veoma moguć slučaj na neravnom i često skliskom terenu.

Danas se planinarske cipele, tj. gojzerice mogu naći već od 100 kuna, no mi vam preporučamo modele barem u cjenovnom rangu od 300 kn nadalje. Cipele su najiskorišteniji komad opreme tijekom planinarenja te je veoma važno da vam budu ugodne i zaštite vas od vanjskih klimatskih utjecaja.

Također, postoje razne tehnologije izrade (potplate, membrana, …) čije ime ovisi o proizvođaču i garantiraju vam određenu kvalitetu izrade.

Situacija je slična i što se tiče odjeće. Planinariti se može i u svakodnevnoj, ležernijoj odjeći, no zbog ugode i zdravlja (ne želite mokri od znoja hodati po niskim temperaturama i jakom vjetru), preporučljivo je imati planinarsku ili sportsku odjeću. Takva odjeća danas se većinom radi od umjetnih materijala i proizvodi specijalnim tehnologijama koje omogućavaju brže sušenje, bolju propusnost zraka (npr. samo prema “van”), neutralizaciju mirisa znoja itd. Zapamtite još jednu stvar – kod planinarenja nikad dosta džepova! U džepovima i na lagano dostupnim mjestima možete držati sitnu opremu koja vam u prirodi dobro dođe pri ruci, poput noža, kompasa, upaljača, svjetiljke (čeone lampe) ili zviždaljke.

Planinarske čizme

Kompas je svima poznata sprava, no mnogi ga ipak ne bi znati primijeniti u stvarnosti. Zato više o vrstama kompasa i načinu orijentiranja s njima (a i bez njega), pročitajte u našem članku o orijentaciji u prirodi.

Kad vas u prirodi ulovi noć, imati ćete sreće ako je vedro i mjesec je pun te će vam pružati dovoljno svjetlosti. U drugim slučajevima, moramo potrebnu svjetlost osigurati raznim svjetiljkama, od kojih su najpraktičnije tzv. čeone svjetiljke. Prednost ovih svjetiljki je što se nose na glavi i ostavljaju nam slobodne ruke za druge radnje. S razvojem tehnologije, došli smo do LED svjetiljki koje troše veoma malo energije s obzirom na jačinu svjetlosti te imaju dugi vijek rada.

Neke od novijih tehnologija pružaju i automatsko podešavanje snopa svjetlosti s obzirom na okolnu svijetlost ili položaj, tj. pomicanje glave. Obratiti treba i pažnju na podatke o jačini svjetlosti koja se izražava u lumenima, koji kod ovakvih svjetiljki kreću u rasponu od 15 pa do i preko 1000 lm. Za svakodnevne potreba planinarenja i boravka u šumi, dovoljne su i svjetiljke jačine do 100 lumena.

Glavu tijekom toplih i sunčanih mjeseci možete prekriti kvalitetnim šeširom sa širokim obodom, kako bi vas što više štitio od sunca. Zimi vas topla kapa štiti od hladnoće, no i ovdje treba paziti na izbor kvalitetnog materijala, kako ne bi došlo do znojenja i dugog zadržavanja znoja na glavi pri niskim temperaturama. Tzv. višenamjenski “buff” može vam poslužiti kao ljeti i zimi, kao kapa, podkapa ili maska za lice.

Kod fizičkih aktivnosti uvijek treba paziti na razinu hidracije tijela, tj. unositi dovoljno tekućine s obzirom trošenje iste prilikom raznih aktivnosti. Danas imamo na izbor više različitih tipova boca za vodu te je na svakome da odabere najbolju za njega. Boce mogu biti standardne plastične ili aluminijske te s raznim stupnjevima očuvanja topline. Ne preporuča se korištenje jednokratnih plastičnih boca, tj. prenamjena boca od raznih kupovnih napitaka jer prilikom opetovanog korištenja dolazi do otpuštanja raznih kemijskih spojeva koji su štetni za čovjeka.

Savjetujemo da prilikom kupovine plastičnih spremnika za vodu potražite one s oznakom „BPA free“ jer one ne sadrže spomenute kemijske spojeve. Bocu možemo nositi u ruksaku i u za nju određenom pojasu oko struke. Umjesto boce, postoji i mogućnost nošenja mijeha, koji se nosi u ruksaku te se iz njega pije pomoću cijevi montirane na prednjem dijelu ruksaka. Na ovaj način ne moramo mnogo koristiti ruke te nije potrebno skidati ruksak za vađenje boce.

Mapa

U ruksaku, osim vode, nosimo i većinu ostalih stvari koje su nam potrebne za uspješnu i sigurnu pustolovinu. Zbog toga je ruksak i jedan od osnovnih dijelova pustolovne opreme. Najvažnija karakteristika ruksaka je njegova zapremina koju izražavamo u litrama (volumen). Veličine ruksaka sežu od onih najosnovnijih od 35 litara zapremine, do većih 70-litarskih, koji nam služe za višednevne pustolovine.

Zbog težine koju nosi ovakva zapremina, moderni ruksaci imaju potporne pojaseve na struku i prsima te jastučiće na leđima koji olakšavaju teret tijelu. Da bi se od vode, uslijed vremenskih i prirodnih nepogoda, sačuvala unutrašnjost ruksaka, današnji ruksaci imaju vodonepropusno platno koje se može presvući preko njega.

Ovisno o potrebi planinara, postoje i razne druge tehnologije koje osiguravaju sigurnost tereta s obzirom na vjetar, hladnoću i druge vremenske neprilike. Baš kao i kod odjeće, na ruksaku nikad dosta džepova! U njih ćemo smjestiti džepni nožić, svjetiljku, astro-foliju, kabanicu i sve ostalo što nam mora biti brzo dostupno za vađenje.

Outward Bound ruksaci odgovaraju ovim karakteristikama i osiguravaju našim polaznicima sigurnu i sretnu pustolovinu!

Kajakarenje

Kajak je prijevozno sredstvo kojim se, sudeći po arheološkim nalazima, ljudi služe za prelazak tekućica već i nekoliko tisuća godina. Dakako, daleko smo otad dogurali u pitanju materijala koji se koristi za izgradnja tijela kajaka, no glavni oblik ostao je isti.

Oprema koja nam je potrebna za kajakarenje, nameće se sama po sebi. Poslije kajaka, kojih također postoji nekoliko tipova, najvažniji dio opreme je veslo. Veslo može biti raznih veličina te jednostrano ili obostrano.

Poslije ove osnovne opreme, ostaje nam sigurnosna oprema poput kacige, koja će nam čuvati glavu pri izvrtanju i kod opasnosti udarca u podvodnu stijenu, ili prsluka za napuhavanje, koji će nas držati iznad vode unatoč mogućim nepovoljnim okolnostima.

Sportsko penjanje

Kod sportskog penjanja, oprema nam služi da bi povećali sigurnost penjanja. Pomoću nje osiguravamo mogući pad, poboljšavamo prianjanje noge na stijenu ili povećavamo trenje dlanova prema stijeni. Osiguravanje se radi preko sustava klinova, užeta i karabinera. Kako je sva penjačka oprema podložna velikom trošenju prilikom često i jakih naprezanja, potrebno ju dobro održavati i provjeravati njenu funkcionalnost. Treba imati na umu da to ispravnoj opremi često ovisi i sam život penjača.

Nije poželjno kupovati opremu neprovjerenih proizvođača te bi sva oprema morala proći određena testiranja i odgovarati UIAA standardima (Međunarodna federacija za planinarenje i alpinizam). U Hrvatskoj školi Outward Bound sigurnost je na prvom mjestu te sva naša oprema odgovara svim UIAA standardima.

Obuća koja se koristi u sportskom penjanju zove se penjačice. Penjačice su lagani tip obuća, s mekšim ili tvrđim gumenim džonom, čija je glavna namjena povećanje trenje između penjača i stijene po kojoj se penje. Također zbog boljeg prianjanja, no ovaj put penjačica na nogu penjača, savjetujemo kupnju manjeg broja od svakodnevne obuće. Zbog prirode kretanja u penjanju, s vremenom će doći do rastezanja penjačica te će vam savršeno prianjati uz nogu. Hrvatska škola Outward Bound pobrinuti će se da svaki polaznik pustolovine ima osigurane penjačice potrebne veličine.

Bivakiranje

U slučaju noćenja u prirodi, pokraj šatora, najčešći oblik skloništa je bivak. Bivak je zaklon koji se postavlja ovisno o terenu na kojem se nalazimo, lakši je za nošenje od šatora te nam je za njega potrebna najlonska cerada (vodonepropusni materijal) dimenzija 3×4 m, zamka 0,5 mm x 5 m te uže. Postoje više načina slaganja bivka, a naši instruktori naučiti će vas sve što trebate znati.

Bivak - šator

Neki od naših programa nude i posebne aktivnosti poput ronjenja, za koje postoji specifična oprema o kojoj možete više saznati na našem tekstu o ronjenju ili čuti od instruktora na Outward Bound pustolovini!

Pokažite mi programe!

Podijelite članak s prijateljima!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *