Lokacije

Naši programi odvijaju se na brojnim lokacijama u Hrvatskoj, jednoj od najljepših zemalja svijeta!

Mi u Outward Boundu konstantno pronalazimo nove, lijepe i uzbudljive lokacije za održavanje naših programa. Privilegija nam je biti u službi naših polaznika u Hrvatskoj, zemlji prepunoj netaknute prirode, bistre i čiste vode i mora, moćnih planina i slikovitih dolina, brojnih nacionalnih parkova i zaštićenih područja.

Velebit

Velebit je najduža planina u Hrvatskoj, proteže se od Alpa zahvaćajući tri hrvatske pokrajine: Liku, Dalmaciju i Hrvatsko primorje.Velebit je tipična kraška planina, sastavljena uglavnom od karbonatnih stijena, ali unutar planine postoje velike rezerve pitke vode. Najviši vrh na Velebitu je Vaganski vrh (1757 m nm). Padina prema obali je vrlo stjenovita i ogoljena, na nekim mjestima poput mjesečeve površine, a strmija unutrašnjost je gotovo potpuno prekrivena šumom. Velebit kao cjelina je park prirode u kojem se ističu dva nacionalna parka: Paklenica, krški kanjon rijeke i Sjeverni Velebit sa svojim bogatom raznolikošću. Neka od zaštićenih područja su: strogi rezervat Hajdučki i Rožanski kukovi, posebni rezervat šumske vegetacije (Klepina Duliba), botanički rezervati (Visibaba i Zavižan-Balinovac-Velika kosa), geomorfološki spomenik prirode (Cerovačke špilje i Modrić špilja), zaštićeni krajolik (Zavratnica), paleontološki spomenik prirode (Velnicka glavica) te nekoliko arheoloških i paleontoloških nalazišta. Velebit je također dom brojnih biljnih i životinjskih vrsta od kojih su neke endemske ili zaštićene, npr. mrki medvjed, vuk, ris, vidra. U cilju očuvanja bioraznolikosti Velebita, 1978. godine UNESCO ga je uvrstio u međunarodnu mrežu rezervata biosfere – MAB.

Mountain Adventure

Dabarski kukovi

Dabarski kukovi su stjenoviti grebeni koji se nalaze u središnjem dijelu planine Velebit. Njihovo ime je pučkog porijekla, a znači velike kamene mase koje se uzdižu. Odlikuju se mnogim krškim oblicima, kao što su špilje, jame i grebena te raznolikošću biljnog i životinjskog svijeta. Kao dio netaknute prirode u Hrvatskoj pružaju izvrstan ambijent za duže tečajeve s brojnim aktivnostima poput penjanja, speleologije, bivuakinga, ekspedicija i sl.

Outward bound dabrova ruta

Premužićeva staza

Premužićeva staza, popularna 57 km duga planinarska staza preko velebitskih vrhova povezuje dijelove Sjevernog i Srednjeg Velebita. Pješačka staza je pravo remek-djelo graditeljstva jer je građena u kamenu – suhozidu, a nazvana je po svom graditelju Anti Premužiću nakon što je bila dovršena 1933.godine. Ima prekrasan pogled na Jadransko more i obližnje otoke. Premužićeva staza prolazi uz brojne ljetne pastirske stanove, svjedočanstva lokalne kulture iz prošlih vremena. Budući da ne postoje veliki usponi i ljudi nenavikli na planinarenje mogu uživati u njenim ljepotama.

Premuzic trail

Veliki Žitnik, Lika

Malo selo Veliki Žitnik, 7 kilometara udaljeno od grada Gospića mjesto je gdje se nalazi naš Edukacijski centar, naša ‘baza’ namijenjena radu s djecom. Nekad stara i derutna škola dobivena 2010. godine velikodušnom donacijom Grada Gospića na tridesetogodišnje korištenje, u srpnju 2016. zasjala je u novom ruhu zahvaljujući našim donatorima, i sada nova i obnovljena mjesto je kroz koje prolaze brojni mladi iz hrvatske i svijeta. Danas naš Edukacijski centar ima 30 ležajeva, profesionalnu kuhinju i prostor za instruktore.

Pogledajte galeriju!
Veliki Zitnik Outward bound

Zavratnica

Po svom postanku Zavratnica je potopljena bujična dolina s kanjonskim liticama visokim oko 100 m. Dužina zaljeva iznosi oko 900 m, a širina varira između 50 i 150 m. Nastala je u slojevima kredne starosti iz kojih su se zbog velike razlomljenosti formirali brojni sipari koji su kasnije zaustavljeni podzidima te sadnjom drveća i niskog raslinja. U Zavratnici je pronađeno 129 biljnih vrsta, od čega 100 autohtonih i 29 alohtonih vrsta. Početkom 20. stoljeća izgrađena je gornja staza s vidikovcem i šetnica uz more. Tada Zavratnica postaje skrovito ljetovalište bečke i praške elite. Panorama Zavratnice je jedinstvena: modrina mora u uvali se spaja sa sivim bojama Velebita, tek ponegdje prošaranim zelenilom oskudne vegetacije.

Zavratnica outward

Jezero Kruščica

Kruščica je umjetno jezero nastalo izgradnjom brane na rijeci Lici 1971 u Kosinju. Površine je 3,9 km2, a nalazi se na 554 m nadmorske visine. Ime je dobilo po selu Kruščica koje je na tom mjestu potopljeno, a stanovništvo iseljeno u okolne

Kruščica

Otok Rab

Otok Rab pokriva 93,6 km2. To je jedan od najzelenijih otoka na Jadranu. Prekriven je borovom šumom i ima prekrasne pješčane plaže, a poznat je po svojoj blagoj klimi koja se razlikuje od one kopnene. Posebnu važnost u formiranju klimatskog karaktera ima brdski lanac Kamenjaka koji ga štiti od bure, poput prirodno postavljenog zida. Glavno naselje, Grad Rab, je prepun srednjovjekovnih zdanja, izgrađenih za vrijeme vladavine Venecije, još u 13. stoljeću. Na nekim dijelovima grada još uvijek se mogu vidjeti stare gradske zidine.

Rab island

Medvednica

Zagrebačka gora nudi mnogo prilika za programe iskustvenog učenja, a njena blizina glavnom gradu čini je vrlo atraktivnom lokacijom. Idealna je za jednodnevne i dvodnevne prezentacijske programe za zagrebačke škole.

Medvednica

Hrvatska jadranska obala

Hrvatska obala s otocima spada među najljepše razvedene obale na svijetu. Krasi je 1244 otoka, otočića, hridi i grebena od kojih je samo 50 naseljeno, tako da se Hrvatska s pravom može nazvati “zemlja tisuću otoka”.

Jadran je najsjeverniji dio Sredozemnog mora, i proteže se od Otrantskih vrata gdje se povezuje s Jonskim morem, do sjeverozapada i doline rijeke Po. Jadransko more i okolno kopno cijenjeno je već stoljećima zbog svoje blage mediteranske klime.

Jadransko more je mjesto koje su rimski, bizantski i venecijanski pomorci nekada, kao i ovi današnji, obožavali zbog njegove kristalne čistoće i podmorskog bogatstva. Njegove prekrasne plaže, zeleni šumoviti predjeli, stjenovite obale te povijesni gradovi koji su zadržali svoj stari romantični štih, ostavit će vas bez daha!

Atraktivne lokacije za ronjenje u Jadranu također privlače veliki broj ronilaca. Tijekom ljetnih mjeseci temperatura Jadranskog mora varira između 21 i 25 stupnjeva što je idealno za ronjenje. Tu živi više od 7000 vrsta flore i faune, a u mnoštvu riba i morskih životinja nailazimo i na brojne endemske vrste. Morsko dno prekriveno je olupinama, koraljnim grebenima, skrovitim špiljama i razasutim ostacima prošlih civilizacija.

Adriatc coast Outward

Rijeka Lika

Rijeka Lika izvire u podnožju Velebita u južnom dijelu Ličkog polja na nadmorskoj visini od oko 600 m/2 i najveća je lička ponornica s dužinom od 78 km što je svrstava po duljini toka u drugu po veličini ponornicu Europe. Glavni pritoci Like su Novčica i Otešica sa lijeve strane i s desne strane Glamočnica i Jadova. U kanjonu Like izgrađena je brana akumulacijskog jezera Kruščica kroz koju se tok nastavlja do Lipovog polja i do ulaza u tunel Lika – Gacka. Poznatija građevina na rijeci je Kosinjski most.

Lika river