Iskustva polaznika
Nastavnici, školarci, mladi i odrasli o iskustvima u OBC programima
 
Kaja Vračar, polaznica Ljetne pustolovine u Lici

Osvrt polaznice Outward Bound „Ljetne pustolovine u Lici“

Mladi
Polaznik
Osjećaš se ispunjeno, ponosno i zadovoljan si samim sobom. To je važno.
Kaja Vračar
Podijelite članak s prijateljima!

Lipanj je u Hrvatskoj školi Outward Bound rezerviran za „Ljetne pustolovine“ koje su izvrsna opcija za mlade da provedu dio ljetnih praznika u kvalitetnom okruženju i nauče više o svojim sposobnostima, osobnoj odgovornosti i timskom radu te steknu nova prijateljstva i lijepe uspomene. Tijekom programa posebno radimo na poticanju kreativnosti i stvaralaštva djece i mladih.

Program financijski podupire Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa.

O pozitivnim utjecajima koje naši programi imaju na mlade osobito govore njihova iskustva i doživljaji, na što smo posebno ponosni.

U nastavku Vam donosimo pismo polaznice lipanjske Ljetne pustolovine u Lici koja je održana u V. Žitniku od 16. – 23.6.

„Ovo je drugi put da sam sudjelovala na Outward Bound programu. Mislim da bi se svatko tko ima mogućnosti trebao prijaviti na bilo koji od OB programa.

Ova organizacija, osim što omogućuje mladima da nauče nešto o prirodi te kako u njoj preživjeti, pomaže u razvijanju mnogih psihičkih i fizičkih sposobnosti koje se mogu primjeniti i u daljnjem životu izvan programa.

Tijekom života ljudi u prosjeku 12 godina provedu u školi. OB škola je životna škola koja ne traje niti 12 mjeseci. Uči nas cijeniti svakidašnje „male stvari“, raznim novim vještinama, razvija stare i poboljšava stečene sposobnosti. Paljenje vatre, slaganje bivka, kuhanje na krškoj peći, komunikacija s ljudima, čvorovi, penjanje i osiguravanje penjača, abseiling, orijentacija pomoću karte i kompasa… dio su onoga što se tijekom programa proživi i preživi.

To je vrijeme od tjedan-dva kada se čovjek duhom i tijelom u potpunosti oslobađa ružnih misli i svakidašnjih problema, izlazi iz komfor zone i otkriva razne nove i neistražene puteve. Uz to sve, što je svima vjerojatno najvažnije, čovjek kroz sve probleme, nedaće i granje ne prolazi sam. Tu su za vas uvijek prijatelji na koje se možete osloniti (i to doslovno u nekim trenutcima), ali i instruktori koji ne dozvoljavaju suze, liječe rane i izazivaju smijeh.

Program je čarobno putovanje kroz divljinu čak i kad se ne opereš četiri dana, nemaš vode ili hrane, hodaš 15 km po šumi izmišljajući nove puteve i ne možeš pronaći suho drvo za zapaliti vatru. Kad se dojmovi slegnu i prođe neko vrijeme shvatiš kroz što si sve prošao i koliko si napravio stvari koje možda nikada u životu ne bi.

Osjećaš se ispunjeno, ponosno i zadovoljan si samim sobom. To je važno.

 Nisu niti instruktori niti ekipa ti zbog kojih će tebi biti zabavno ili dosadno.

Hoćeš li uživati o tebi, samo o tebi i samo isključivo o tebi. Zato se treba samo opustiti, ne razmišljati previše i dati 101% sebe prirodi i svemu što radiš kako bi osjetio i maksimalno doživio sve moći i čari ovog divnog putovanja našim šumama.“

Kaja Vračar