EVS kamp Build up - iskustva polaznika

EVS kamp "Build Up" – iskustva polaznika

Outwardb Iskustvo Komentirajte

U početku uopće nije lako ponovno pronaći svoje mjesto kod kuće nakon povratka s EVS projekta. Osjećaš se zbunjeno i prazno, iako si sretan što vidiš ponovno svoju obitelj i prijatelje. Nedostaju ti aktivnosti, novi prijatelji, kuća, selo…čak i instant kava.

Da pojasnim: moj projekt bio je kratkoročni EVS u malom hrvatskom selu Veliki Žitnik. Dva predivna tjedna puna dinamike, događanja, pozitivne energije i osmijeha.

Uh, opet sam počeo od kraja…

EVS kamp Build up

Dani su mi prolazili, rutina, facebook, pretraživanje naslovnica…dok nisam pronašao grupu gdje sam naišao na objavu o ovom projektu. Bez oklijevanja poslao sam poruku izravno osobi koja je napisala objavu – Lani, koja me onda uputila na druge dvije divne djevojke – Petyju i Lilly iz AKSELS-a. Kada smo se upoznali, jako smo se svidjeli jedni drugima i nakon prethodnog treninga i 979 kilometara bio sam u Hrvatskoj.

Kada smo se sparkirali, dočekalo nas je puno nasmijanih ljudi. U tom trenutku nisam imao pojma da će ti ljudi postati moja nova obitelj.

EVS kamp Build up

Formirali smo krug u velikoj dvorani obnovljene nekadašnje škole u tom malom selu, atmosfera puna odlične i motivirajuće energije. Svatko je ispričao kako je doputovao do ovog skrivenog i posebnog mjesta, jedni avionom, drugi autostopom iz Maroka, treći busom i vlakom. Ma došlo mi je da zaplačem.

Svako jutro u osam sati budio nas je Jutarnji tim dinamičnim vježbama i jogom. Kasnije doručak i nakon toga – dan pun avantura! Bilo je tu planinarenja, penjanja na stijenu, tečaj orijentacije, natjecanja za cijelu grupu, genijalno! Energija koja je cijelo vrijeme vladala, tjerala nas je na nadilaženje samih sebe, svaki slijedeći dan osjećali bi se bolje, ispunjenije, s puno više potencijala!

EVS kamp Build up

Svaki sudionik obogatio me na poseban način, što čak ni moji roditelji nisu uspjeli postići. Bilo je neopisivo vidjeti žive primjerke kultura iz devet različitih zemalja tako ujedinjene, da smo svaki zadatak ispunjavali sa stopostotnim uspjehom, nadilazeći čak i najluđa očekivanja u rekordnom vremenu.

Četiri slobodna dana…i tada smo bili zajedno, no ovaj put na moru!

Po prirodi sam morski čovjek. Zadar je predivno mjesto s okusom borova, morske soli, instant kave i nevjerojatne hrane.

Skakanje s litica, šetnje, turniri u odbojci s mještanima, ležaljke među drvećem, šatori, duboki zaroni i poneki nevjerojatan razgovor.  Moj najdraži dio!

EVS kamp Build up

Nakon tog odmora, nekako smo prirodno ujedinili sve naše pozitivne emocije, znanje i ljubav u Velikom Žitniku u maloj divnoj knjižici o tom području. No do tog trenutka nije mi bilo ni na kraj pameti da ću iskusiti još jedan izazov!

Počeo je tjedan rada na drvetu…plakao sam, plakao od sreće! S dovoljno alata, za četiri sata i dvadeset minuta, preobrazio sam običnu dasku u klupu, a kada kažem klupu, to stvarno i mislim! PRAVU KLUPU! I nije to bila samo jedna, i nije tu nastala samo klupa!

EVS kamp Build up

Vrijeme je prošlo u smijehu, igrama i šalama, pokazujući nam da je to jedini izvor energije koji imamo na ovom svijetu, osim drveta.

U početku nije tako lako pronaći svoje mjesto kod kuće kada se vratiš s EVS projekta. Osjećaš se zbunjeno i prazno, iako si sretan što ponovno vidiš svoju obitelj i prijatelje. Nedostaju ti aktivnosti, novi prijatelji, kuća, selo… A onda odjednom shvatiš da si stekao niz novih vještina, znanja, vrijednosti za život i smisao života. U tom trenutku u tebi se probudi i želja za neprestanim razvojem toplog, iskrenog i čistog odnosa sa svime što te okružuje – prirodnim i društvenim. Nakon toga oko te spoznaje pažljivo počinješ graditi bolji svijet. Projekt „Build Up“ donio mi je zaista velika i predivna otkrića…pa čak i instant kavu!

Video o projektu s iskustvima ostalih polaznika možete pogledati na:

https://www.youtube.com/watch?v=xDhi7TEI3pI&t=5s

EVS kamp Build up

Alexander, 24, Sofia

Pokažite mi programe!

Podijelite članak s prijateljima!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *