Planinarenje, kampiranje i logorovanje u zimskom kampu

Planinarenje, kampiranje i logorovanje u zimskom kampu

Outward Bound /
10/02/2022 /
  • Mladi
    /

Priroda nas može toliko toga naučiti.

Ona je iskonska, prisutna od samih početaka. Planine i šume, rijeke i potoci, jezera i strmi putevi – ovo nas može izgraditi kao osobe. Sva ta blaga daju nam snagu, samopouzdanje i upoznavanje sa samim sobom – upravo ono što je potrebno mladima, koji se grade kao osobe i utvrđuju svoje životne puteve.

Naravno, ovo podrazumijeva pravo jedinstvo s prirodom, a takvo je danas rijetko.

Priroda kao životna učiteljica

Svi mi, a naročito mladi, sve manje vremena provodimo na otvorenom. Dani su nam provedeni u začaranom krugu ekrana mobitela i računala, beskonačnih sati provedenih u sjedećem položaju, socijalizacije putem online servisa i boravka u zatvorenom prostoru.

Ako se i odlučimo na boravak u prirodi, čekamo „ljepše vrijeme“. Sunce, zelenilo, visoke temperature i kampiranje u specijaliziranim kampovima koji pružaju sav komfor kojeg biste imali i kod kuće, naravno uz obilno dijeljenje fotografija na društvenim mrežama – ovo je doticaj s prirodom kojeg ima moderan čovjek.

Priroda nas može toliko toga naučiti ako joj se u potpunosti prepustimo i posvetimo. Outward Bound zna kako je mladima tinejdžerske dobi najviše potrebna ta škola. Stoga ih vodimo na avanturu koja će im ostati u divnom sjećanju čitavog života. 

Vodimo ih u Liku, u to usred zime!

Planinarenje, kampiranje i logorovanje u zimskom kampu

Iz zone komfora u srce Like

Outward Bound uzima mlade iz umjetno stvorenog komfora i vodi ih u srce Like, u prirodu ispunjenu snijegom, planinskim putevima i šumama.

Ovdje društvene mreže zamjenjuje direktna komunikacija s vršnjacima koji su do jučer bili potpuni neznanci. Izazove iz računalnih igrica zamjenjujemo zajedničkim podizanjem kampa, snalaženjem pomoću kompasa i mape te izradom bivka. Toplinu radijatora zamijenit će krijes logorske vatre, a umjesto mamine kuhinje svatko će na toj vatri spremati svoju večeru.

Outward Bound programi iskustvenog učenja pomažu mladima da upoznaju sami sebe, shvate svoju snagu i ostvare puni potencijal. Ovdje oni razvijaju svoje komunikacijske vještine i sposobnost rješavanja problema bez digitalnih alata. Pustolovine i aktivnosti koje proživljavaju svakog dana uče ih odgovornosti i suradnji.

Svi benefiti koje smo nabrojali odnose se na standardni boravak u prirodi – zamislimo tek kako to izgleda usred zime, pod puno zahtjevnijim uvjetima. Je li to uopće izvedivo?

Planinarenje, kampiranje i logorovanje u zimskom kampu

Uvjeti koji grade snažnije osobe

Prirodu ne možemo kontrolirati niti možemo predvidjeti što će se sljedeće u njoj dogoditi.

Kampiranje u šatorima okruženim snijegom, grijanje na niskim temperaturama uz logorsku vatru, prelaženje svakodnevnih ekspedicija na nepreglednom terenu. Ovo će se možda činiti nezamislivo i neostvarivo, pogotovo za tinejdžersku dob. No, ono što će mladi naučiti jest da su sposobni za puno više nego što su ikad mislili.

Vođeni iskusnim instruktorima koji će se brinuti o njima tijekom tih pet dana, a testirani na zimskim uvjetima, daleko od „stvarnog“ svijeta, mladi će doživjeti iskustvo koje će im pomoći da postanu uspješne osobe koje se ne ustručavaju činiti dobro za svijet oko sebe.

Prijave za zimsku pustolovinu Outward Bounda su zatvorene, sva raspoloživa mjesta su popunjena.

Sviđa vam se? Podijelite s prijateljima!

Odgovori