Učenje u prirodi = škola za život?

Učenje u prirodi = škola za život?

Outward Bound /
11/08/2021 /
 • Škole
  /

„Bez sumnje, svako znanje počinje iskustvom.“Immanuel Kant

Kako u današnje vrijeme odrediti sadržaje i ciljeve formalnog obrazovanja kada je ne samo daleka već i bliska budućnost potpuno neizvjesna?

Kakva bi to trebala biti škola za život u 2021. godini?

Možda ste već čuli za programe iskustvenog učenja u prirodi ili su vaši učenici već sudjelovali u tako nečem.

U ovom blogu odgovorit ćemo na pitanje zašto je iskustveno učenje u prirodi danas važno za razvoj mladih ljudi i zašto smo se mi u OBC-u odlučili za ovakav pristup odgoju i obrazovanju koji je puno više od tipične škole u prirodi.

Što je iskustveno učenje u prirodi?

Outward Bound programi pružaju jedinstvenu priliku učenja iz iskustva u prirodnom okruženju. Naša metoda prebacuje učenje u klasičnom smislu, u zatvorenoj učionici, na učenje u prirodi. Vjerujemo da izravno povezivanje s prirodom i sudjelovanje u izazovnim aktivnostima pomažu učenicima da prošire svoje vidike i ostvare svoj puni potencijal.

Koja je filozofska pozadina ovakvog vida obrazovanja?

Kant smatra da je obrazovanje ključno za ostvarivanje vlastite ljudske prirode. Obrazovanje nam treba pomoći da shvatimo tko smo, da se povežemo sami sa sobom, jedni s drugima i s okolinom.

Učenje u prirodi = škola za život?

Model iskustvenog učenja prema Kolbu

Najpoznatiji model iskustvenog učenja postavio je američki socijalni psiholog David Kolb. Objašnjava kako se iskustveno učenje sastoji od četiri faze:

 1. Konkretno iskustvo
 2. Refleksija
 3. Apstraktna konceptualizacija
 4. Aktivna eksperimentacija

Na taj način Outward Bound programi iskustvenog učenja u prirodi pomažu učenicima da bolje upoznaju i razumiju sebe, da razviju svoje socijalne i komunikacijske vještine i da tijekom nekoliko dana izađu iz online svijeta.

Plan svakog Outward Bound programa pritom je osmišljen uzimajući u obzir potrebe i mogućnosti specifičnog uzrasta polaznika.

Učenje u prirodi = škola za život?

Više o iskustvenom učenju saznajte u sljedećem blogu!

Kako izgledaju programi iskustvenog učenja u prirodi?

Program se odvija u malim grupama od 10 do 15 polaznika s kojima rade po dvoje instruktora. Instruktori su s grupom 24 sata dnevno, uče ih potrebnim vještinama u za boravak u prirodi te im pružaju podršku u uspješnom savladavanju svih osobnih i grupnih izazova.

Evo kako izgleda tipičan dan u našoj učionici u prirodi:

Glavna aktivnost na višednevnim programima je ekspedicija.

Učenje u prirodi = škola za život?

Prolazeći zadanu rutu od kampa do kampa, grupa se samostalno orijentira pomoću karte i kompasa. Sve što im treba od hrane i opreme nose u ruksacima i tako se uče odgovornosti i brizi o sebi i drugima. Neki dani ekspedicije uključuju i dodatne izazovne aktivnosti u prirodi, poput sportskog penjanja na stijeni, špiljarenja ili kajakarenja.

Tijekom ekspedicije polaznici su podijeljeni u manje timove s rotirajućim dnevnim zadacima – brigom o hrani, opremi i navigaciji.

Na taj način, svaki član tima osjeća odgovornost za uspješnost ekspedicije i jasno vidi vlastiti doprinos životu grupe.

Nakon zajedničke večere pripremljene na logorskoj vatri slijedi najvažniji dio dana – večernji krug.

Uz vodstvo instruktora polaznici se prisjete svih događaja tog dana, istaknu što misle da su napravili dobro, a što sutradan mogu napraviti bolje i međusobno podijele svoja mišljenja i utiske.

Ovaj dio ciklusa iskustvenog učenja – refleksija i apstraktna konceptualizacija – ključni su da bi polaznici iz samog iskustva boravka u prirodi izvukli spoznaje koje će moći prenijeti u svakodnevicu i primjenjivati u daljnjem životu.

Zašto učiti u prirodi?

Misija OBC-a je potaknuti mlade da istražuju, izađu iz svoje zone komfora i stvaraju bolji svijet za sebe i druge kroz izazovna iskustva u prirodi.

Na Outward Bound programima kreiramo autentične pustolovine tijekom kojih polaznici snose odgovornost za sebe, ostale članove grupe i uspješnost ekspedicije. Boravak u prirodi iskustvo je mnogo “stvarnije” od offline svijeta u kojem se polaznici kreću velik dio svojeg svakodnevnog života.

Priroda nije predvidljiva niti je u našoj moći da je kontroliramo.

Na polaznicima je da isprobaju i nauče kako se nositi s izazovnim zadacima i situacijama, kako surađivati i kako uspješno rješavati konflikte u timu.

Učenje u prirodi = škola za život?

Instruktori su tu da odaberu pravu razinu izazova tijekom aktivnosti i pravu razinu podrške kako bi iskustvo za polaznike rezultiralo novim spoznajama.

Ishodi učenja koji se nastoje postići uključuju svijest o vlastitim mogućnostima, razvijanje vještina timskog rada te poticanje otvorenosti i hrabrosti za suočavanje s izazovima i nepredvidivim situacijama.

Spremni za izazove?

Prevladavanje mentalnih i fizičkih izazova u timu kod polaznika razvija osim samopouzdanja i socijalne vještine i vještine predvodništva. Programi koje nudi OBC na prvi pogled se mogu činiti kao obični ljetni kampovi, no ono što ih razlikuje je njihov odgojno-obrazovni karakter i prijenos naučenog u svakodnevni život.

OBC programi su izazovni – ali su prilagođeni potrebama i mogućnostima specifične grupe polaznika. Ne očekujemo da će svi naši polaznici doći na program s istom razinom entuzijazma, prethodnog iskustva, znanja i vještina.

Učenje u prirodi = škola za život?

Također, na svakom programu poštujemo jedan važan princip – “izazov po izboru” (eng. challenge by choice). Svakog polaznika potičemo da sudjeluje u svim aktivnostima, ali nikoga se na ništa ne sili.

Važno je da nam polaznici, odnosno njihovi roditelji, prilikom prijave na program, pruže detaljne informacije o zdravlju, razini tjelesne kondicije, prehrambenim potrebama i motivaciji za sudjelovanje polaznika.

Naši instruktori tako će se lakše pripremiti za program i osigurati polaznicima svu potrebnu podršku.

Je li program siguran?

Sigurnost polaznika OBC programa i našeg osoblja naš je prioritet.

Kako bi se osigurala najviša moguća razina sigurnosti, dovoljan broj instruktora i logističke potpore u pratnji su polaznika tijekom čitavog trajanja programa.

Prilikom provođenja programa naše osoblje slijedi standardne operativne procedure koje je uspostavio Sigurnosni odbor Outward Bound Hrvatske i redovito ih pregledavaju predstavnici naše krovne organizacije – Outward Bound International.

Učenje u prirodi = škola za život?

Koja oprema treba polaznicima za OBC program?

Osim odjeće i obuće za boravak u prirodi, osobnih lijekova i osnovnih higijenskih potrepština, polaznicima za program treba i vreća za spavanje, prostirka za spavanje (karimat), čeona lampa i veliki ekspedicijski ruksak.

Ne brinite ako vaši učenici nemaju nešto od ovoga – polaznicima besplatno posuđujemo spomenutu opremu za boravak u prirodi kao i potrebnu grupnu opremu (pribor za kuhanje i jelo, oprema za izgradnju bivka, set prve pomoći).

S obzirom na to da se uvjeti za održavanje higijene u prirodi razlikuju od onih u modernim kupaonicama, pripremite se za nešto drugačije iskustvo. 😉

Bez brige, instruktori će vas i polaznike upoznati sa svim pravilima i savjetima za višednevni boravak u prirodi!

Učenje u prirodi = škola za život?

Zašto biste učenike trebali povesti na OBC program?

Strukturirano izlaganje izazovima, metoda koju primjenjujemo na OBC programima, pomaže polaznicima u izgradnji povjerenja u sebe i u druge.

Kroz nova iskustva i vođenu refleksiju polaznici šire svoju zonu komfora, ali najvažnije – uče cijeniti vrijednost timskog rada i zajedništva.

Naši programi uče mlade kako sigurno testirati svoje granice, postavljati ciljeve i uključiti se u proces donošenja odluka.

Učenje u prirodi = škola za život?

Istraživanje koje je proveo Outward Bound Trust pokazuje da se 93% učitelja slaže da je sudjelovanje na Outward Bound programu poboljšalo socijalne vještine njihovih učenika i potaknulo pozitivne promjene na individualnoj i grupnoj razini.

Pozitivni učinci programa koje su primijetili kod učenika su:

 • Povećana svijesti o vlastitim vještinama i sposobnostima
 • Povećana sposobnosti slušanja drugih i poboljšana komunikacija u radnom okruženju
 • Hrabriji su i uporniji
 • Spremniji su suočiti se s izazovima i izvršiti planirane zadatke
 • Postavljaju realistične i ostvarive ciljeve
 • Spremni su iskušati nove stvari
 • Ekološki su osvješteniji

Također, 91% nastavnika koji su sudjelovali na programu kao pratnja učenicima tvrde da su izgradili bolji odnos s njima.

Kako uključiti učenike u OBC program?

Naša vizija je postati dio redovnog školskog sustava u Hrvatskoj, kako bi svi mladi tijekom svog odrastanja barem jednom sudjelovali u ovakvom obliku učenja i otkrili da mogu puno više nego što misle da mogu.

Učenje u prirodi = škola za život?

Trenutno Outward Bound programe provodimo za osnovne i srednje škole iz Hrvatske i inozemstva, u obliku jednodnevnih i višednevnih školskih izleta, škola u prirodi, maturalaca i drugih vrsta izvanučioničke nastave.

Dakle, jeste li spremni povesti svoje učenike u avanturu života? 😉

Izvori:

Louden R.B. (2017) Becoming Human: Kant’s Philosophy of Education and Human Nature. In: Altman M. (eds) The Palgrave Kant Handbook. Palgrave Handbooks in German Idealism. Palgrave Macmillan, London

Naziv projekta: Osnaživanjem mladih za bolju budućnost
Naziv korisnika: Outward Bound Croatia
Ukupna vrijednost projekta: 560.602,00 HRK
EU sufinanciranje projekta: 476.511,70 HRK
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Sadržaj ove publikacije isključiva je odgovornost udruge Hrvatska škola Outward Bound.

Za više informacija o EU fondovima posjetite stranicu Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije www.strukturnifondovi.hr.

Više o OBC školskim izletima

Svidio vam se članak? Podijelite ga s prijateljima!

Sviđa vam se? Podijelite s prijateljima!

Odgovori