Sigurnost OBC programa na terenu

Sigurnost na prvom mjestu! – provedba Outward Bound programa na terenu

Outward Bound /
15/10/2015 /
  • Novosti
    /

Od samog početka djelovanja Outward Bounda svjesni smo da je sigurnost na terenu prioritet i pretpostavka provođenja svih naših aktivnosti. Kako bi osigurali maksimalnu sigurnost polaznika i osoblja pri osnivanju organizacije 2005. godine osnovali smo i Odbor za sigurnost.

Odbor od tada kontinuirano radi na uspostavljanju, zapisivanju i redovitom revidiranju sigurnosnih procedura i dokumenata.

Odbor za sigurnost

Odbor za sigurnost sastavljen je od članova udruge i vanjskih suradnika odabranih prema kriteriju iskusnosti u pojedinim outdoor disciplinama: alpinizam, planinarenje, speleologija te kajakarenje na moru i slatkim vodama.

Ponosni smo da je predsjednik našeg Odbora sigurnost Vladimir Dado Mesarić, jedan od osnivača organizacije i najiskusnijih hrvatskih alpinista, s oko pola stoljeća iskustva u pripremi, vođenju i izvedbi brojnih ekspedicija u visokim planinama diljem svijeta, uključujući poznatu ekspediciju na Mt. Everest 1979. godine.

Stalni članovi odbora za sigurnost koji najbolje poznaju provedbu programa na terenu u donošenju sigurnosnih procedura i predviđanju i prevenciji nastanka potencijalnih rizika savjetuju se i s kolegama iz Hrvatske gorske službe spašavanja te liječnicima hitne medicine.

Outward Bound instruktori – najvažnija karika u lancu

Sigurnost OBC programa na terenu

Da bi sigurnosne procedure zaista i služile minimiziranju rizika na programu odgovorno je osoblje na terenu – Outward Bound instruktori, instruktori-specijalisti i logističari.

Kandidati za instruktore nakon selekcijskog postupka, pri kojem evaluiramo njihovo prethodno iskustvo u aktivnostima u prirodi kao i pedagošku kompetenciju, prolaze tečaj koji je razvio OBC. Instruktori tijekom svojem rada imaju priliku i obvezu kontinuirano se usavršavati pomoću raznih tečajeva organiziranih unutar i van organizacije o svim aspektima provedbe iskustvenog učenja u prirodi.

U tu svrhu organiziramo i povremene studijske posjete iskusnim Outward Bound centrima u svijetu: Outward Bound SingaporeThe Outward Bound Trust (Ujedinjeno Kraljevstvo)Outward Bound South Africa, te sudjelovanje na međunarodnim simpozijima i  konferencijama stručnjaka za sigurnost u provedbi outdoor aktivnosti.

Kvalitetnom opremom i redovitom kontrolom do manjeg rizika

Osim pridržavanja standardnih operativnih procedura i prikladnog ponašanja instruktora i grupe kako bi se umanjio rizik na aktivnostima, ključan faktor je i oprema koju koristimo za aktivnosti u prirodi.

Sigurnost OBC programa na terenu

Mreža Outward Bound škola u svijetu kojoj pripadamo, Outward Bound International, redovito provjerava naš sustav sigurnosti na programima te nas prilikom Programske kontrole savjetuje o najboljim praksama drugih centara u svijetu i pomaže nam da naši programi budu još bolji a rizici pritom još manji.

Tako je osim unutarnje osigurana i vanjska kontrola sigurnosti provedbe programa i korištene opreme.

Koliko su zaista sigurni Outward Bound programi?

Sigurnost na terenu za sve uključene – polaznike, osoblje i nastavnike u pratnji – prioritet je organizacije Outward Bound Hrvatska. Znamo da bez sigurnosti nema ni učenja.

Iako smo svjesni da u aktivnostima u prirodi uvijek postoji realan rizik na koji ne možemo utjecati, dajemo sve od sebe da sustavno minimiziramo taj rizik– putem standardnih operativnih procedura ustanovljenih i redovito revidiranih od stručnjaka u outdoor aktivnostima, vrhunske opreme koju redovito kontroliramo, vanjskog sustava kontrole i kontinuiranog učenja i napredovanja našeg osoblja.

Jeste li sada spremni prihvatiti izazov i prijaviti se na Outward Bound program?

Sviđa vam se? Podijelite s prijateljima!

Odgovori