Rezultati projekta Europskih snaga solidarnosti 2023.

Rezultati projekta Europskih snaga solidarnosti 2023.

Outward Bound /
25/01/2024 /
  • EU Projekti
    /

U sklopu programa EU – Europske snage solidarnosti kroz projekt oznake kvalitete kroz koju Hrvatska škola Outward Bound ponosno provodi projekte volontiranja za mlade diljem Hrvatske s fokusom na područje Like, gdje se nalazi naš edukacijski centar proveli uspješno smo proveli 3 volonterska kampa i 1 dugoročno volontiranje za 2 volonterke iz Gruzije. Uključili smo sveukupno 62 mladih volonterki i volontera iz cijele Europske unije  i šire, te doprinijeli lokalnim zajednicama, promovirajući volonterstvo, solidarnost, odgovornost za okoliš i zajednicu.

Rezultati projekta Europskih snaga solidarnosti 2023.

Volonterski kamp “Olive picking, heritage preserving” proveden je od 20.10.-4.11.2022. na otoku Braču u malom mjestu Sumartin, u suradnji s lokalnim organizacijama i lokalnim stanovništvom. 10 volontera pomoglo je lokalnom stanovništvu u potrebi, posebno pomažući starijim mještanima, obavljajući sezonske poslove poput berbe maslina i održavanja suhozida u maslinicima. Tijekom posjeta lokalnom brodogradilištu, volonterska ekipa imala je priliku bolje upoznati tradicionalne tehnike izrade brodova, s posebnim naglaskom na očuvanju zanata u radionici koja se bavi održavanjem drvenih brodova.

Volonterski kamp "Olive picking, heritage preserving" proveden je od 20.10.-4.11.2022. na otoku Braču u malom mjestu Sumartin, u suradnji s lokalnim organizacijama i lokalnim stanovništvom. 10 volontera pomoglo je lokalnom stanovništvu u potrebi, posebno pomažući starijim mještanima, obavljajući sezonske poslove poput berbe maslina i održavanja suhozida u maslinicima. Tijekom posjeta lokalnom brodogradilištu, volonterska ekipa imala je priliku bolje upoznati tradicionalne tehnike izrade brodova, s posebnim naglaskom na očuvanju zanata u radionici koja se bavi održavanjem drvenih brodova.

Volonterski kamp “Every grain counts” proveden je od 14. – 27.4.2023. na otoku Rabu u okolici Lopara u suradnji s lokalnim organizacijama. 25 volontera pomagalo je u ekološkim akcijama. Tijekom boravka, volonteri su pridonijeli čišćenju obližnjih plaža, proširivanju i održavanju postojećih staza kako bi se suzbila prekomjerna vegetacija. Osim toga, aktivno su sudjelovali u obnovi rubnjaka duž staza i postavljanju oznaka. Izradili su putokaze, dodali nove informativne elemente duž staza i sudjelovali u zamjeni istrošenih materijala. Također, angažirali su se u uređenju kampa Zidine, gdje su boravili tijekom cijelog kampa, sudjelujući u hortikulturnim radovima i osvježavanju boje na određenim dijelovima kampa.

Rezultati projekta Europskih snaga solidarnosti 2023.

Volonterski kamp “If you see a need, take the lead” proveden je od 16. – 30.7.2023. u našem edukacijskom centru u Velikom Žitniku u Lici, blizu Gospića. To je ruralno područje s većinom starijeg stanovništva, gdje smo kao organizacija aktivni od 2016. godine. Ukupno 25 volontera sudjelovalo je u akcijama čišćenja okoliša, pružanja pomoći potrebitima u lokalnoj zajednici te obnovi istrošenih dijelova unutar edukacijskog centra udruge. U suradnji s udrugom roditelja djece s poteškoćama u razvoju “Pčelice”, volontirali su kako bi uredili prostor udruge. Također su pridonijeli u raščišćavanju prilaznog puta i okućnice za još dvoje članova lokalne zajednice. Osim aktivnosti u lokalnoj zajednici, imali su priliku usavršiti svoje vještine u radionicama drvoprerađivačkog zanata, gdje su s vlastito izrađenim elementima pomogli zamijeniti istrošene dijelove u edukacijskom centru udruge, ostavljajući tako svoj trag.

Rezultati projekta Europskih snaga solidarnosti 2023.

U dugoročno volontiranje uključene su 2 volonterke iz Gruzije koje su kroz projekt “Inspire the change”. S nama su provele devet mjeseci, boravile su u Gospiću, nesebično pridonoseći aktivnostima udruge. Tokom svog boravka, aktivno su sudjelovale u outdoor aktivnostima koje udruga organizira za svoje korisnike, istovremeno usavršavajući vještine u facilitaciji i provedbi aktivnosti. Osim toga, razvile su svoje digitalne kompetencije korištenjem Office 365 paketa i alata poput Canva Pro, te su kroz uredski rad stekle uvid u sve faze provedbe aktivnosti.

Zahvaljujemo Agenciji za mobilnost i programe EU i programu Europskih snaga solidarnosti što nam omogućuju provedbu ovih hvalevrijednih programa volontiranje za mlade.

Rezultati projekta Europskih snaga solidarnosti 2023.
Rezultati projekta Europskih snaga solidarnosti 2023.

Sviđa vam se? Podijelite s prijateljima!