odgovori na 7 pitanja prije prvog OBC programa

7 pitanja koja si postavljate prije prvog Outward Bound programa Vašeg djeteta – i odgovori na njih

Tamara Lipnjak /
30/08/2019 /
 • Mladi
  /

Kada prvi put prijavljujete dijete na Outward Bound program vjerojatno si postavljate brojna pitanja. Roditelji koji nemaju iskustva s outdoor edukacijom, a posebno oni kojima boravak u prirodi ni samima ne predstavlja poseban užitak, zasigurno imaju brojne nedoumice o tome što očekuje njihovo dijete.

U ovom blogu ponudit ćemo odgovore na 7 najčešćih pitanja koje nam postavljaju roditelji i nastavnici naših polaznika uoči programa:

1.

Je li sudjelovanje u programu sigurno?

OBC program - pitanja i odgovori

Pitanje koje najčešće čujemo od nastavnika i roditelja koji razmišljaju o tome da prijave djecu na Outward Bound program je koliko su naši programi sigurni.

Odgovor je sljedeći:

Programi se odvijaju maksimalno sigurno za polaznike i instruktore uz razumnu razinu rizika koji se ne može potpuno isključiti iz niti jedne aktivnosti u prirodi.

Sigurnost je najviši prioritet OBC-a. Naši programi provode se prema vrlo strogim sigurnosnim procedurama koje je postavio naš Odbor za sigurnost a redovito ga provjerava izaslanstvo naše krovne organizacije Outward Bound International.

Svi naši instruktori su osim iz općih procedura prve pomoći specifično obučeni i za prvu pomoć u divljini. Visoko-rizične aktivnosti poput sportskog penjanja na stijeni ili špiljarenja provode instruktori-specijalisti s bogatim znanjem i iskustvom iz alpinizma i speleologije. Bez obzira na sve, vozilo dežurnog logističara je u svakom trenutku programa na tolikoj udaljenosti od grupe da u slučaju nužde može reagirati u roku od nekoliko minuta.

2.

Koje su aktivnosti uključene u program?

Ne postoji tipičan OBC program budući da su svi naši programi krojeni po mjeri pojedine grupe ili polaznika koji se prijavljuju. Količina različitih aktivnosti u prirodi na samom programu uvelike ovisi o broju dana koliko program traje.

Općenito se može reći da svi programi sadržavaju ekspediciju na kopnu tijekom koje će se sudionici sami orijentirati pomoću kompasa i karte. Na svakom će programu polaznici samostalno podizati kamp, kuhati na vatri i spavati u bivcima ili šatorima.

OBC program - pitanja i odgovori

Na duljim programima na kojima su polaznici spremni na malo veće izazove, iskušat će se i u sportskom penjanju i spuštanju niz stijenu. Na nekim programima bit će i špiljarenja. Posebno atraktivna aktivnost koju uključujemo u višednevne programe ako to vremenski uvjeti dopuštaju je vožnja kajakom po rijeci Lici.

Također rado uključujemo društveno korisne aktivnosti, poput akcija čišćenja okoliša, u naše programe kako bi se razvijalo suosjećanje sudionika prema drugim članovima zajednice i prirodi.

3.

Koliko je zahtjevan program?

Najprecizniji odgovor koji Vam možemo ponuditi na ovo pitanje je sljedeći:

Programi su izazovni ali savladivi za svakog sudionika, bez obzira na njegovu fizičku spremu ili mentalnu snagu. Naši instruktori odgovorni su za to da prilagode razinu izazova mogućnostima svake grupe, te imamo jedno pravilo koje uvijek naglašavamo –izazov prema izboru.

Ovo pravilo služi tome da prevenira da se sudionici u bilo kojem trenutku nađu u situaciji da moraju sudjelovati u nečemu što im je vrlo neugodno.

Međutim, program je namijenjen tome da pomakne unutarnje granice polaznika i izbaci ih iz zone komfora, što po sebi nije vrlo ugodno. Instruktori i ostatak grupe tu su da podrže svakog pojedinca i osiguraju da svatko izvuče najviše moguće iz iskustva na programu.

OBC program - pitanja i odgovori

Razina zahtjevnosti razlikovat će se od programa do programa i od polaznika do polaznika i može ovisiti o dužini programa, vremenskim uvjetima, aktivnostima na programu ili udaljenostima koje se trebaju propješačiti u jednom danu.

4.

Moram li kupovati posebnu opremu za boravak u prirodi za sudjelovanje u programu?

Dobra vijest je:

Ne morate kupovati nikakvu posebnu opremu za boravak u prirodi kako bi Vaše dijete sudjelovalo u OBC programu.

MI osiguravamo svu opremu za boravak u prirodi uključujući ruksake, vreće za spavanje i prostirke, čeone svjetiljke i svu grupnu opremu. Sudionici jedino moraju ponijeti osobne stvari koje bi ponijeli i na bilo koji drugi školski izlet na kojem borave na otvorenom poput udobne odjeće, higijenskih artikala i osobnih lijekova.

Za program na koji se prijavilo Vaše dijete unaprijed ćete dobiti specifičan popis stvari koje treba ponijeti koji će Vam pomoći u pripremama. Ako ste još u dilemi oko same pripreme možete već sada provjeriti naš opći podsjetnik za pakiranje.

5.

Kakva je hrana ponuđena na programu?

Budući da su programi ekspedicijskog tipa i polaznici u ruksacima nose sve što im treba u kampu tijekom tih dana jest će i tipičnu ekspedicijsku hranu:

 • Hrana visoke nutritivne vrijednosti i kaloričnosti (poput orašastih plodova i sušenog voća, suhog mesa i tvrdog sira, energetskih pločica, svježeg voća i povrća koje se može transportirati u ruksaku, npr. jabuka, naranača, paprika, mrkve i krastavaca) – kako bi imali dovoljno energije za sve aktivnosti u danu
 • Suha hrana (poput konzervirane ribe, mesnih i povrtnih namaza, kruha) – koja se ne mora čuvati u hladnjaku i može trajati u ruksaku nekoliko dana bez kvarenja
 • Hrana koja je unaprijed pripremljena ili se lako priprema (tjestenina, bolonjez umak, ragu, riža, grah, kobasice i sl.) – koju polaznici mogu skuhati na logorskoj vatri.

Dok su polaznici smješteni u centru, naši im kuhari mogu pripremati tople obroke. Tijekom ekspedicije polaznici su odgovorni za raspolaganje s hranom. Za vrijeme pješačenja energiju će obnavljati pomoću suhe hrane i manjih međuobroka, a večere će pripremati sami na logorskoj vatri u kampu.

OBC program pitanja i odgovori 04

Ako Vas brinu posebne prehrambene potrebe Vašeg djeteta:

Važno je unaprijed ih najaviti a mi ćemo osigurati da svi sudionici imaju svu hranu koja im je potrebna.

6.

Koje se metode poučavanja koriste na programu?

Outward Bound programi sudionicima predstavljaju intenzivno iskustvo budući da se u cijelosti temelje na metodi iskustvenog učenja i sve aktivnosti događaju se na otvorenom.

Iskustveno učenje može se jednostavno objasniti putem Kolbovog ciklusa koji uključuje četiri faze. Cijeli program i svaka pojedinačna aktivnost u njemu strukturirani su slijedeći ove četiri faze:

OBC program - pitanja i odgovori

Ako želite saznati više o iskustvenom učenju u prirodi, pročitajte sljedeći blog-post!

7.

Zašto bi moje dijete trebalo sudjelovati u Outward Bound programu?

Dobrobiti sudjelovanja u programu doživljajne pedagogije u prirodi brojne su i sve ih opisati nadišlo bi ovaj članak. Međutim, ovdje ćemo navesti najvažnije ishode koje mi u OBC-u želimo postići našim programima:

 • Povećana svijest o vlastitim vještinama i sposobnostima
 • Povećano samopouzdanje
 • Povećana sposobnost slušanja i efikasnog komuniciranja s drugima
 • Povećana svijest i briga o prirodnom okolišu
 • Povećana ustrajnost i odlučnost

Neki naši programi osim navedenih imaju i dodatne specifične ishode učenja, naime poboljšanje vještina timskog rada i predvodništva kod sudionika.

OBC program - pitanja i odgovori

Zaključak

Odlučiti se na prvi Outward Bound program iskustvenog učenja u prirodi može biti izazovno za mladu osobu a kao roditelj mu tijekom priprema želite pružiti svu potrebnu podršku. Iako je potpuno normalno da si postavljate brdo pitanja prije prvog Outward Bound programa Vašeg djeteta nadamo se da smo ovim člankom odgovorili na ona najbitnija. Možete pretražiti naš blog kako biste saznali više o sadržaju Outward Bound programa.

Jesmo li izostavili neko goruće pitanje koje ste si postavljali prije prvog Outward Bound programa Vašeg djeteta? Javite nam putem komentara na blog!

I dalje ste zabrinuti?

Pročitajte sljedeći blog na kojem mlada polaznica opisuje svoje iskustvo s Outward Bound proljetne pustolovine.

Ako želite nadići vlastiti strah i pomaknuti svoje unutarnje granice razmislite o prijavi na naš program za 18+ individualce.

Podijelite članak s prijateljima!

Sviđa vam se? Podijelite s prijateljima!

Odgovori