ESF projekt "Budi muško"

OBC Projektne aktivnosti: partnerstvo na ESF projektu

Outward Bound /
02/09/2023 /
  • EU Projekti
    /
  • Novosti
    /

ESF Projekt “Budi muško” ima za cilj unaprijediti kapacitete pet uključenih organizacija za kvalitetno provođenje rada s djecom i mladima u području mentalnog zdravlja. Kroz intenzivne programe osposobljavanja u području rada s mladima i volonterima osnažit će se preko 30 zaposlenika I volontera uključenih organizacija za kvalitetan rad s korisnicima u lokalnim zajednicama. U konačnici, projekt će doprinijeti smanjenju pojavnosti problema mentalnog zdravlja kod djece i mladih te unaprijediti njihovu kvalitetu života. Nositelj projekta je organizacija STATUS M, a osim Outward Bound-a Hrvatska na projektu također sudjeluju Udruga IKS, Boli Me i Zagrebačko psihološko društvo.

Programi rada s djecom i mladima u prirodi

Outward Bound-u Hrvatska je pripala zadaća organizacije i provedbe dva programa za mlade i jedne edukacije za osobe koje rade s mladima. Mi vjerujemo u moć učenja kroz iskustvo, koristeći prirodu i avanturu u prirodi kao način dobivanja najboljeg od naših polaznika. Iz tog razloga tim naših educiranih instruktora će uključenim mladima pružiti iskustvo koje će ih izbaciti iz zone ugodnosti kao metodu učenja o njihovim granicama i mogućnostima, sa svrhom jačanja samopouzdanja kod samih polaznika. Osim samopouzdanja, polaznici nakon programa odlaze s većom razinom svijesti o svojoj ulozi i utjecaju na ostatak tima, kako surađivati, kako pomoći, kako tražiti pomoć, kako doprinjeti i najvažnije kako komunicirati.

Kroz program osposobljavanja u outdoor pedagogiji u radu s mladima cilj je podučiti  sudionike metodama koje mogu koristiti u svome daljnjem radu s mladima. Ovi elementi su primjenjivi u različitim situacijama iako u svom daljnjem radu se ne planiraju baviti outdoor aktivnostima.

Održane aktivnosti

Do sada smo održali dva 5-dnevna programa iskustvenog učenja za mlade kroz koje smo uključili 24 sudionika u dva termina kroz srpanj i kolovoz ove godine. U tih 5 dana programa, 3 od 4 noći proveli su u priodi pod zvjezadnim nebom, naučili su kako postaviti bivak, pripremiti vatrište, naložiti vatru i skuhati obrok na istom, orijentirati se po karti uz pomoć kompasa, pravilno spakirati ruksak za boravak u prirodi. Kroz svoju ekspediciju su također prolazili kroz izazove koje su dodatno izbrusili njihove vještine u outdooru, ali i pokazali im da zapravo zaista mogu puno više nego što misle. Osim samih vještina kroz cijeli program njihovi instruktori su stavljali u fokus njihov osobni razvoj te kroz refleksije i razgovore poticali ih na rad na samome sebi čak i kada sam program završi i vrate se svojim kućama.

Utjecaj na mlade

Analizom izlaznih evaluacijskih upitnika više od 80% polaznika iskazalo je da su na sebi primjetili napredak u snalaženju i nošenju sa stresnim situacijama, prepoznavanju potreba drugih, kada je potrebno pomoći drugima, svjesnosti svoje uloge u timu, preuzimanju odgovornosti vezano uz brige za okoliš te važnosti boravka u prirodi za osoban razvoj i mentalno zdravlje.

Nadolazeće aktivnosti

Očekuje nas još program osposobljavanja u outdoor pedagogiji u radu s mladima namjenjen djelatnicima koji se bave radom s djecom i mladima. Kroz radionice vezane uz elemente doživljanjne pedagodije i osobnog iskustva prolaženja kroz ekspediciju očekujemo da će polaznici programa otići bogatiji za iskustvo gdje će osjetiti promjenu u samome sebi i novim idejama i aktivnostima koje mogu iskoristiti u svom daljnjem radu, te iskoristiti priliku za umrežavanje s drugim djelatnicima u istome području i razmjeniti iskustva.

Sviđa vam se? Podijelite s prijateljima!

Odgovori