Kontakt seminar: doživljajna pedagogija u prirodi

Kontakt seminar: doživljajna pedagogija u prirodi

Outward Bound /
10/04/2024 /
  • Škole
    /
  • Sufinancirani programi
    /

Za kraj školske godine odvažite se na jednodnevnu Outward Bound pustolovinu i pridružite nam se na još jednom seminaruza nastavnike i stručnu službu osnovnih i srednjih škola.

Što je doživljajna pedagogija?

Doživljajna pedagogija, kao pedagoška disciplina, postala je znanstveno utemeljena zadnjih tridesetak godina. Smatra se da je njen utemeljitelj pedagog Kurt Hahn koji je djelovao u 20. stoljeću, iako se začetci te “filozofije” javljaju u antičko doba odnosno u Platonovim djelima.

Za doživljajnu pedagogiju možemo reći da je dopuna ili alternativa postojećim metodama odgoja i obrazovanja. Ciljevi doživljajne pedagogije su odgojni ciljevi odnosno djetetov osobni, motorički, kognitivni, socijalni i emocionalni razvoj. Metoda je usmjerena na djelovanje s ciljem da se kreira odgojni proces kojim se, kroz primjerene mehanizme učenja, razvijaju životne vještine kod djece i mladih.

Outward Bound metoda iskustvenog učenja

U području iskustvenog učenja posebno se istaknuo psiholog David Kolb koji je 1984. objavio teoriju iskustvenog učenja, a taj se model prikazuje se kao ciklus koji se sastoji od četiri koraka.

Kontakt seminar: doživljajna pedagogija u prirodi - Kolbov ciklus

Uspješan proces učenja nastaje prolaskom kroz sva četiri koraka ciklusa: prvo je potrebno imati konkretno iskustvo, koje čini temelj za promatranje i razmišljanje, a to predstavlja drugi korak. Treći korak dovodi do analize i donošenja zaključaka što se, u završnom koraku, koristi za testiranje donesenih hipoteza u budućnosti i čime se stvara novo iskustvo.

Outward Bound osmišljava i provodi aktivnosti koje se temelje na Kolbovom modelu iskustvenog učenja.

Kontakt seminar 2024.

Tko se može prijaviti?

Kontakt seminar namijenjen je svim stručnim djelatnicima osnovnih i srednjih škola diljem Hrvatske.

Prednost prijave imaju osobe koje nisu prethodno sudjelovale na Kontakt seminaru u našem edukacijskom centru. Iz jedne škole mogu sudjelovati do tri osobe. Mjesta dodjeljujemo prema redoslijedu prijave.

Gdje i kada?

Seminar ćemo održati u subotu, 25.5.2024. od 10:00 do 18:30 sati u Outward Bound edukacijskom centru na adresi Veliki Žitnik 17, 53212 Klanac.

Troškovi sudjelovanja?

Sudjelovanje u Kontakt seminaru je potpuno besplatnono trošak puta sudionici sami pokrivaju. Sva oprema za izvođenje aktivnosti  je osigurana s naše strane, uz ručak i osvježenje.

Sudionici trebaju ponijeti jedino udobnu, sportsku odjeću za boravak u prirodi i kvalitetnu obuću za hodanje.

Kontakt seminar 2024.

Plan programa

Za djelatnike škola osmislili smo program koji omogućuje iskustvo polaznika, što znači sudjelovanje u grupnim aktivnostima u prirodi, refleksiju i diskusiju o naučenom te primjena novih zaključaka u nastavi.

09:30 – 10:00Dolazak i registracija sudionika
10:00 – 11:00Uvodna riječ
Aktivnost upoznavanja sudionika
11:00 – 12:00Iskustveno učenje i razvoj socijalnih vještina: aktivnosti na poligonu visoke i niske užadi
12:00 – 12:30Pauza za ručak
12:30 – 17:30Outward Bound program iz perspektive učenika: popodne iskustvenog učenja u prirodi
17:30 – 18:30Kako mogu uključiti svoje učenike u OBC programe?
Evaluacija
Zatvaranje seminara
Kontakt seminar 2024.

Svi sudionici dobivaju potvrdu o sudjelovanju na seminaru.

Vidimo se u Velikom Žitniku! 🌞

Sviđa vam se? Podijelite s prijateljima!

Odgovori

  1. Volim prirodu i aktivnosti u prirodi, volim učiti u prirodi , posebno volim upoznavati nove metode učenja u nastavi, kreativac sam, radoznala, predajem likovnu kulturu i građanski odgoj i obrazovanje.
    Srdačno, Silvija

  2. Radim kao pedagoginja u Osnovnoj školi. U 10 godina radnog staža mogu primijetiti kako sve više djece ima teškoće u finoj i gruboj motorici što je sve posljedica manjka fizičkih aktivnosti djece i boravka u prirodi.