Zašto je mladima potreban boravak na otvorenom?

Zašto je mladima potreban boravak na otvorenom?

Outward Bound /
08/04/2022 /
 • Mladi
  /

Današnji roditelji spadaju među posljednje generacije koje će se sjećati što je to značilo odrastati bez tehnologije. Ona je danas sastavni dio života svih generacija, od najmlađih do najstarijih.

Koliki dio života djece zauzimaju mali ekrani, govori činjenica da, prema istraživanju Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba i Hrabrog telefona, provedenom u vrtićima diljem Hrvatske, 79% djece do dvije godine koristi elektroničke uređaje.

Utjecaj na razvoj djeteta

Gotovo svako kućanstvo u Hrvatskoj ima televizor, mobitel i računalo te se svako predškolsko dijete zna koristiti barem jednim od tih uređaja. Kako djeca odrastaju, broj elektroničkih uređaja koje koriste raste, kao i vrijeme provedeno za njima.

Djeca predškolske dobi male ekrane koriste od 2 do 3,6 sati dnevno, što nikako ne doprinosi zdravom razvoju djeteta. Naime, po preporukama Svjetske zdravstvene organizacije:

 • djeca do dvije godine uopće ne bi smjela koristiti elektroničke uređaje
 • djeca predškolske dobi bi smjela koristiti elektroničke uređaje maksimalno dva sata dnevno

Evolucijski gledano, ljudi nisu prilagođeni dvodimenzionalnoj slici kakvu nam daju mali ekrani. Naši najmlađi se razvijaju brzo i njihov je mozak u punom razvoju. Ono što gledamo i doživljavamo utječe na to kako će se mozak razviti, a korištenjem tehnologije dolazi do pretjerane stimulacije mozga, kao i do izlaganja elektromagnetskom zračenju koje je opasno za zdravlje djeteta.

Drugim riječima, pretjerana izloženost elektroničkim uređajima i ekranima otežava kognitivni razvoj djeteta.

Uz to, jedna od navika koja doprinosi sve češćem ‘druženju’ s tehnologijom je boravak unutar četiri zida.

Zašto je mladima potreban boravak na otvorenom?

Boravak u zatvorenom

I dok su nas nekad roditelji jedva ‘dovukli’ sa ulice ili iz parka kako bismo ručali, danas je normalno da mladi provode sate i sate za računalom ili gledajući u ekran mobitela, družeći se sa svojim prijateljima u virtualnom svijetu, bilo da se radi o računalnim igricama ili društvenim mrežama.

Danas sve manje vremena posvećujemo boravku na otvorenom i u prirodi. Ne govorimo ovdje samo o planinarenju i kampiranju, već o svim aktivnostima koje se odvijaju na otvorenom – igranju nogometa na igralištu, rolanju u obližnjem parku ili vožnji biciklima pored rijeke.

Osim tehnologije, još nekoliko faktora doprinosi ovome:

 • Previše izvannastavnih aktivnosti. Nakon dana provedenog u školskim klupama, u zatvorenom, mlade čekaju izvannastavne aktivnosti na zatvorenom – u posebnim školama ili dvoranama. Osim toga, sve je veći naglasak na postizanju uspjeha, kako u školi tako i u ostalim aktivnostima.
 • Urbano okruženje. U gradovima se često javlja problem nedostatka adekvatnog prostora za boravak djece na otvorenom. Razlozi tome su blizina prometnica i manjak parkova i zelenih površina .

No, zašto toliko ističemo važnost boravaka na otvorenom?

Boravak u prirodi – za snažne i uspješne mlade ljude

Boravak u prirodi iznimno je važan u razvoju vašeg djeteta.

Najočitiji razlog ovome je to što podrazumijeva fizičku aktivnost, koja daje mnoštvo benefita za rast i razvoj. Boravak u prirodi doprinosi i razvoju fokusa, osobini presudnoj za uspješno funkcioniranje u današnjem svijetu punom distrakcija.

Uz to, boravak u prirodi znači i:

 • Razvoj samopouzdanja. Igre na otvorenom često nemaju strogo zadanu  strukturu kao što to imaju organizirane aktivnosti u zatvorenom. Ovo znači da djeca imaju više slobode da odlučuju sama o tijeku igre te o svojim postupcima, što im pomaže kod razvoja samopouzdanja i sigurnosti u sebe.
 • Poticanje kreativnosti i mašte. Boravak u prirodi potiče djecu na maštanje, kreativnost i spontanost, osmišljavanje vlastitih aktivnosti i pristupanje svijetu na originalan način.
 • Buđenje znatiželje. Prirodno okruženje nudi brojne nepoznanice koje će u djeci probuditi znatiželju i potaknuti njihov prirodan nagon da razmišljaju, istražuju i postavljaju  pitanja.
 • Učenje odgovornosti. Djeca koja su navikla biti u doticaju s prirodom, žive više u skladu s prirodom i lakše će preuzeti odgovornost očuvanja prirode za buduće generacije.
 • Uključivanje svih osjetila. Prirodno okruženje potiče djecu da uključe i istraže sva osjetila, da vide, osjete, čuju i dodirnu svoje okruženje.
 • Smanjenje stresa. Dokazano je kako je priroda jedan od najboljih lijekova u borbi protiv stresa, koji je postao sastavni dio svakodnevnice velikog broja mladih.

Ovaj popis je pokušaj da nabrojimo samo neke od benefita koje priroda može pružiti vašem djetetu. Za postizanje ovih benefita dovoljno je odvojiti vrijeme za boravak u prirodi i poticati naviku boravka u prirodi kod djece.

Iz tog razloga, osmislili smo program u kojemu će mladi tijekom ovih proljetnih praznika biti potpuno uronjeni u prirodu, program na kojemu će naučiti važne lekcije koje nam daje boravak na otvorenom.

Zašto je mladima potreban boravak na otvorenom?

Proljetna pustolovina za mlade

Proljetna pustolovina je petodnevni program za mlade od 13 do 17 godinau vrijeme školskih praznika. Mladi kroz program ekspedicijskog tipa kreiraju vlastitu autentičnu pustolovinu u srcu Like.

Licencirani Outward Bound instruktori s mladim polaznicima kroz metode iskustvenog učenja u prirodi rade na razvoju vještina komunikacije i timskog rada te ih potiču na samostalno rješavanje problema i preuzimanje inicijative.

Pomoću metoda iskustvenog učenja i uz konstantnu podršku instruktora i grupe, polaznici stječu sve vještine potrebne snažnim, odgovornim i uspješnim mladim ljudima.

Kako ovo postižemo?

 • Program je osmišljen kao odmor od tehnologije – nema mobitela, tableta ni računala – kako bi mladi bili potpuno posvećeni sadašnjem trenutku i izgradnji odnosa s grupom.  
 • Izgradnja bivka, kuhanje na logorskoj vatri, spavanje pod zvijezdama i planinarenje uče ih prilagodljivosti, ustrajnosti i odgovornosti prema sebi, drugima i prirodi.
 • Grupni izazovi poput poligona niske užadi ili orijentacije uz pomoć karte i kompasa doprinose komunikaciji i radu u timu.

Svi izazovi koji se predstavljaju na Proljetnoj pustolovini mogu biti uspješno riješeni uz snažnu volju i podršku grupe, čime se naglašava važnost timskog rada, ali i osvještavanje vlastitih sposobnosti.

Ovaj način rada ima i svoju znanstvenu podlogu – ova metoda učenja priznata je od strane Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u području doživljajne pedagogije.

Zašto je mladima potreban boravak na otvorenom?

Priuštite svome djetetu važne životne lekcije koje mu može dati samo boravak u prirodi – upisi na Proljetnu pustolovinu su u tijeku!

Sviđa vam se? Podijelite s prijateljima!

Odgovori

 1. When I originally commented I appear to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now whenever a comment is added I get 4 emails with the same comment. There has to be a way you can remove me from that service? Thank you!